Samsun ilinde ithal ineklerle çalışan işletmelerin durum ve sorunları üzerine bir araştırma
Research on the state and the problems of the farms working with imported cows in Samsun province
  1. Tez No: 23077
  2. Yazar: AYSEL UÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKMAN NUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İthal inek, yapı, teknik özellik, süt sığırcılığı, Imported cattle, structure, technical characteristics, dairy farms
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Araştırma, Samsun ve İlçelerinde ithal sığırlarla çalışan işletmeleri, çeşitli yapısal ve teknik Özellikler bakımından incelemek ve ithal hayvanların Samsun ve ilçelerindeki işletmeler için ne ifade ettiğini ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Veriler tabakalı örnekleme yoluyla belirlenen toplam 84 isletmeden anket yapılarak elde edilmiştir. Araştırma sonucunda; Samsun yöresinde isletmelerin büyük çoğunluğunun 1-3 başlık küçük aile işletmeleri olduğu, bunlarda yem bitkileri üretimi ve buna bağlı olarak da, beslemenin yetersizliği ve yemlemenin bilgisizce yapıldığı tespit edilmiştir. Silaj, yeni gündeme gelmiş olup, çok az işletmede silaj yapılmaktadır. Barınakların teknik Özellikleri, işletme kapasitesi arttıkça iyileşmektedir. Mevcutlar içerisinde teknik yönden uygun olanların sayısı oldukça azdır. Birçok problemi olan işletmelerin % 50.00 'si yaptığı işten ve %64. 28 'i ise ithal hayvanlardan memnun olmadıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine various structural and technical characteristics of dairy farms working with imported cattle in Samsun province and its districts. The data were collected from 84 farms by means of sending quest i ona i res. Most of the farms were found to have one to three animals. Besides, it was observed that the production of roughage and usage were inadequate. For this reason, its can be considered that feeding was inadequate. The practice of making silage was not midely applied. The technical properties of the barns became better as their capacities increased and the number of technically satisfactory barns were few. It was also found the manegement and feeding were inadequate and there were lack of knowledge and extension in addition to some other problems. Furthermore, 50 'A of the farms were not satisfied with their business and 64.28 % of them were not content of the imported cattle.