Otomotiv yan sanayinde bir üretim çizelgeleme probleminin incelenmesi
A study of job-shop scheduling problem in automotive supplier industry
- Tez No: 198099
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OYA ÇETİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, Simülasyon, Otomotiv, Job-shop, Simulation, Automotive
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Endüstrideki en önemli yapılardan birisi olan üretim çizelgelemegünümüzdeki teknolojik gelişimlere bağlı olarak araştırmacılar için büyük bir ilgialanı oluşturmaya devam etmiştir. Bu çalışmaların bir uygulaması da bu tezkapsamındadır. Otomotiv sektöründe yer alan bir yan sanayi firmasının üretim hattıincelenmiş olup istasyonlar üzerinde simülasyon tekniği araç olarak kullanılarak birtakım analizler yapılmış ve elde edilen sonuçlar irdelenmeye çalışılmıştır. Özellikleotomotiv sektörünün seçilmesinin nedeni, sektörün müşteri ihtiyaçlarının süreklideğişmesi, buna uygun olarak teknolojinin hızla gelişmesi ve rekabetin yoğun olarakyaşanmasıyla birlikte montaj hattının bu sektörde özellikle rastlanan bir üretimsistemi olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Job-shop scheduling, one of the most important fields in manufacturingsystems in industry, has continued to be a popular field regarding to thetechnological improvements for the searchers. One of these studies is done in thecontent of this thesis regarding to product line of a company which is a supplier inautomotive field. The literature has been searched in details, then a solutionalgortihm is developed. System is examined with the simulation model regarding tothe data repository of the system. The reason of the case of the thessis in automotivefield is that demands of the clients? being changed as the time passed andcompetition?s going higher and higher.