Yüreğir ve Seyhan (Adana) ilçelerinde ana arterlerdeki toz ve gürültü dağılım haritalarının hazırlanması
To preparing the particulate and noise maps of the main street in Yüreğir and Seyhan (Adana)
- Tez No: 198097
- Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. NİL YAPICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Toz, Gürültü, Hava Kalitesi, Yüreğir, SeyhanI, Particulate, Noise, Air Quality, Yüreğir, SeyhanII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİYÜREĞIR VE SEYHAN (ADANA) İLÇELERİNDE ANA ARTERLERDEKİTOZ VE GÜRÜLTÜ DAĞILIM HARİTALARININ HAZIRLANMASIArman MAVRUKÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Öğr.Gör.Dr. Nil YAPICIYıl : 2005, Sayfa :135Jüri : Prof.Dr. Mesut ANILDoç.Dr. Suphi URALYrd. Doç.Dr. A.Mahmut KILIÇYrd. Doç.Dr. Fuat BUDAKÖğr.Gör.Dr. Nil YAPICIBu çalışmada Yüreğir ve Seyhan ilçelerinin ana arterlerindeki önceden belirlenennoktalardan genellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde Partikül Madde (1-10 μm)emisyonları ve desibel cinsinden gürültü ölçümleri alınmıştır. Ayrıca ana arter vebulvarlardaki güzergahlarda belirlenen istasyonlarda çökelen tozları ölçmek amacıyla TürkStandartları Enstitüsü'nün Çökelti Ölçme Cihazı kullanılarak toz örnekleri toplanmıştır.Örneklerin kimyasal analizleri yapılarak insan sağlığı açısından son derece tehlikeli olan ağırmetal konsantrasyonları belirlenmiştir.Meteorolojik veriler göz önünde bulundurularak, harita çiziminde sıkça kullanılanSURFER bilgisayar programı ile konsantrasyon eğrileri belirlenmiştir. Program girdisiolarak ölçüm noktalarının GPS cihazı ile belirlenen X-Y koordinatları ve ölçüm sonuçlarıkullanılmış, bu veriler Adana Şehir Planı Sayısal Haritası'na işlenerek toz ve gürültüharitaları çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTO PREPARİNG THE PARTICULATE AND NOİSE MAPSOF THE MAIN STREET IN YÜREĞİR AND SEYHAN(ADANA)Arman MAVRUKDEPARTMENT OF MINING ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor : Dr. Nil YAPICIYear : 2005, Sayfa :135Jury : Prof. Dr. Mesut ANILAssoc.Prof. Dr. Suphi URALAssist.Prof.Dr. A. Mahmut KILIÇAssist.Prof. Dr. Fuat BUDAKDr. Nil YAPICIIn this study, Particulate Material (1-10 μm) emission and noisemeasurements have been carried out in preselected point in Yüreğir and Seyhan.Moreover, some particulate examples were taken by using an equipment fromTSE(Turkish Standards Institute) which are from main streets and bulvard. As aresult of chemical investigation, it was noticed that measured particulates havecaucial risk over human health.Particulate levels in the map and consantration curves have been defined bymeasurement of Surfer Computer program. By using this methods and computerprogram particulate and noise measurements and X-Y coordination measurementsusing GPS from station points maps were defined for Adana city.