Combustion chamber design with computational fluid dynamic
Hesaplamalı akışkanlar dinamiği ile yanma odası tasarımı
  1. Tez No: 198100
  2. Yazar: RAMAZAN AKAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KADİR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Supaplar etrafından akış, Yanma, FLUENT, HesaplamalıAkışkanlar Dinamiği (CFD), Sonlu Elemanlar Metodu.II, Intake Flow, Combustion, Fluent, Computational Fluid Dynamics (CFD), Finite Volume Method.I
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİMOTORLARDA YANMA ODALARININ HESAPLAMALIAKIŞKANLAR DİNAMİĞİ İLE TASARLANMASIRamazan AKARÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜMAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Kadir AYDINYıl: 2005, Sayfa: 158Jüri : Prof. Dr. Kadir AYDINDoç. Dr. Hüseyin AKILLIDoç. Dr. Recep YURTALBu çalışmada, iki boyutlu, üç boyutlu ve dinamik modeller olmak üzere farklımotor modelindeki akış karakteristikleri nümerik olarak FLUENT programıkullanılarak incelenmiştir. FLUENT programı motorlar içerisindeki akışkarakteristiklerini modellemek için sonlu hacimler metodunu kullanmaktadır. Dahaönceden yapılmış olan deneysel sonuçlar nümerik sonuçların doğruluğunu kanıtlamakve kullanılacak diğer motor modelleri için bir temel oluşturması amacı ile tezdebulunmakta olan bir modelle karşılaştırılmıştır. Nümerik metotlar çeşitli valfaçıklıkları için tüm modellerde uygulanmıştır.Nümerik çalışmanın sonucunda valf açıklığının ve silindir uzunluğunun akışyapısı üzerinde büyük bir etkisi olduğu görülmüştür. Dinamik metot yöntemiçalışmalarından bulunan sonuçların motor tasarımı üzerinde büyük öneme sahipolacağı düşünülmektedir. Bu çalışmalardan; bir önceki çevrimden yanma odasındakalmış olan yanmış gazların miktarının valf zamanlamasından etkilendiğigörülmüştür. Tek emme supaplı motor modelinden bulunan sonuçların deneyselsonuçlarla uyum içerisinde oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISCOMBUSTION CHAMBER DESIGN WITHCOMPUTATIONAL FLUID DYNAMICRamazan AKARDEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Kadir AYDINYear: 2005, Pages: 158Jury : Prof. Dr. Kadir AYDINAssoc. Prof. Dr. Hüseyin AKILLIAssoc. Prof. Dr. Recep YURTALIn this study, flow characteristics of some engine models in two dimension, threedimension and dynamic model were investigated numerically by means of FLUENTCFD solver. FLUENT program uses finite volume method in order to model the flowinside of engine. Experimental results obtained by Yasar were used for one enginemodel to validate numerical result and to have solution methods for other enginemodels. Numerical methods were carried out at various valve gaps for all models.The results of numerical studies show that flow structure is highly affected bythe valve position and cylinder length. The result obtained by dynamic grid model isthought to have a great importance in engine design period. It is seen that burned gaslevel in combustion chamber from previous cycle is influenced by valve timing.Results obtained from one intake port model shows good agreement withexperimental results.