Toprağa adsorbe haldeki karbamatlı pestisitlerin güneş ışığı etkisi altında bozunma süreçlerinin incelenmesi
Investigation of degradation of carbamate pesticides adsorbed on soil under the impact of sunlight
  1. Tez No: 198107
  2. Yazar: NECMİYE ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY ERBATUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karbamat, Kil, Humus, Toprak, Hidroliz.I
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Kilce ve humusça zengin iki toprağa adsorbe olan iki değişik karbamatpestisitinin kuru ve nemli koşullarda, güneş ışığı etkisi altında bozunmaları incelendi.Her iki pestisit de nemli koşullarda, karşıt gelen kuru koşullarda kıyasla daha hızlıbozundular. Kilce zengin toprağa adsorbe olan pestisitler, karşıt gelen humuslutoprağa adsorbe durumlara kıyasla daha hızlı bozundular. Bozunma ara ürünlerininesas olarak pestisitlerin hidrolizinden kaynaklandığı saptandı, buda nemli ortamdakuru ortama kıyasla neden daha hızlı bozunmasının gerçekleştiğini açıklamaktadır.Hümik asitlerin gevşek, üç boyutlu yapısının pestisit ve su moleküllerini polarfonksiyonlu gurupları ile sıkıca bağladığı ve bununda hidrolizi yavaşlattığı sonucunavarıldı, Diğer taraftan, kilin yapısındaki lewis asit bölgelerinin pestisit moleküllerininhidrolizinde katalitik etki yaparak hidrolizi hızlandırdığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The degradation rates of two carbamate pesticides adsorbed on humus-rich and clay-rich soils were examined under sunlight by applying dry and wet conditions. Bothpesticides degraded faster under wet conditions compared to the corresponding ratesobtained under dry conditions. Both pesticides adsorption on clay-rich soil degradedfaster compared to the cases adsorbed on humus-rich soil. The intermediate productsof degradation were mainly the result of the hydrolysis of the pesticides which wasthe main reasen for faster degradation under wet conditions. It was concluded thatthe loose, three dimensional structure of humic acids bound the pesticide and thewater molecules strongly by using its polar functional groups which caused aretardation of the hydrolysis of pesticides molecules. On the other hand, the lewis-acid sites on clay might have catalysed the hydrolysis of the pesticide moleculesadsorbed on clay-rich soil.Keyword : Carbamate, Clay, Humus, Soil, HydrolizeII