Akdeniz defnesi (Laurus nobilis L.)'ında mevsimsel varyabilite ve optimal kurutma yöntemlerinin araştırılması
Investigation of seasonal variability and optimum drying methods of bay (Laurus nobilis L.)
- Tez No: 198111
- Danışmanlar: PROF.DR. MENŞURE ÖZGÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Laurus nobilis L, Defne, Uçucu Yağ Oranı, Mevsimsel Varyabilite, Kurutma Yöntemleri ve SıcaklıklarıI, Laurus nobilis L, Bayleaf, Essential Oil Content, Seasonal Variability, DryingMethods and TemperaturesII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİAKDENİZ DEFNESİ (Laurus nobilis L.)'NDE MEVSİMSELVARYABİLİTE ve OPTİMAL KURUTMA YÖNTEMLERİNİNARAŞTIRILMASIÜzeyir ERDENÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVENYıl : 2005, Sayfa: 47Jüri : Prof. Dr. Meşure ÖZGÜVENProf. Dr. Saliha KIRICIDoç. Dr. Filiz AYANOĞLUAkdeniz defnesi (Laurus nobilis L.)'nde taze yapraktaki uçucu yağ ve meyvedeki sabityağ oranlarının mevsimsel değişimi ile kuru yapraktaki uçucu yağ oranının, farklı kurutmaortamları (gölge, güneş ve solar tünel kurutucu) ve sıcaklıklarındaki (35, 50, 65 ve 80 ºC)değişiminin araştırıldığı bu çalışma, Ekim 2003-Ağustos 2004 tarihleri arasında Mersin iliSilifke ilçesi kırsalında yürütülmüştür. Kurutma denemeleri ve laboratuar analizleri iseÇukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tıbbi ve Aromatik Bitkilerlaboratuvarlarında yapılmıştır.Bu çalışmada, taze yaprakta aylara göre en yüksek uçucu yağ oranı % 1.68 ile Ekimayında belirlenmiştir. Kuru yaprakta ise, % 2.89 ve % 2.88 ile gölgede ve solar kurutucuda,% 3.02 ile kabin tipi kurutucuda Ekim ayında ve 50 ºC kurutma sıcaklığında en yüksek uçucuyağ oranları tespit edilmiştir. Meyve sabit yağı, % 25.55 ile Aralık ayının son haftasında enyüksek değere ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsc. THESISINVESTIGATION of SEASONAL VARIABILITY andOPTIMUM DRYING METHODS of BAY (Laurus nobilis L.)Üzeyir ERDENDEPARTMENT OF FIELD CROPSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVENYear: 2005, Pages: 47Jury : Prof.Dr. Menşure ÖZGÜVENProf. Dr. Saliha KIRICIAssoc. Prof. Dr. Filiz AYANOĞLUThis study was carried to determine seasonal variability of fresh bay leaf essential oiland bay fruit crude oil contents, effects of different drying methods (on shade, under sun andsolar tunnel dryer) and varying drying temperatures (35, 50, 65 ve 80 ºC) on the essential oilcontents of dried bay leaf in Silifke (Mersin) countryside during October 2003 and August2004. Drying trials and laboratory analysis were conducted at Çukurova University,Agricultural Faculty, Field Crops Department, Medicinal and Aromatic Plants Laboratories.In the study, the highest essential oil content of fresh bay leaf in terms of months was1.68 % on October. According to different drying methods and varying drying temperatures,the highest essential oil contents of dried bay leaf were determined on shade (2.89 %), in solartunnel dryer (2.88 %) and in cabinet dryer (3.02 %) at 50 ºC on October. Bay fruit crude oilcontent reached to the highest value (25.55 %) on December.