Laurus nobilis L. (Akdeniz defnesi) bitkisinde flow sitometri yöntemi ile cinsiyet tayini
Sex determination in laurus nobilis L. (Laurel) using flow cytometry methods
  1. Tez No: 476618
  2. Yazar: ELÇİN PARLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SHEIDA DANESHVAR ROYANDAZAGH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: dioik bitki, erkek ve dişi bitki, çekirdek DNA içeriği, cinsiyet tayini 2017, 53 sayfa, diocious plants, male and female plants, nuclear DNA content, sex determination, 2017, 53 pages
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
İki evcikli (dioik) bitkilerde erkek ve dişi bitkiler birbirinden ayrıdır ve gelişimlerinin ilk aşamasında, fenotipik olarak cinsiyet tayini yapılması çok zordur. Fakat bunların erken dönemde birbirinden ayrılması ticari açıdan oldukça önemlidir. Defne gibi dioik olan ve ticari değeri yüksek olan bitkilerde gelişmelerinin başında cinsiyet belirlenmesi ve amaca uygun fidan yetiştirilebilmesi oldukça önemlidir. Örnek olarak defne yağının elde edilmesinde genellikle dişi bitkiler tercih edilirken, peyzaj çalışmalarında dekoratif olarak kolay şekil alabilmesi ve daha düzenli forma sahip olmasından dolayı erkek bitkiler tercih edilmektedir. Bu nedenle erken dönemde cinsiyet belirlenmesi bu bitkinin özellikle fidancılık çalışmalarında önemli bir husustur. Bu tez çalışmasında, ülkemizde doğal olarak yayılış gösteren ve ticari açıdan büyük öneme sahip olan defne (Laurus nobilis L.) bitkisinin yapraklarından flow sitometri analiz yöntemiyle çekirdek DNA içeriğinin analizi yapılarak cinsiyet belirleme tekniği optimize edilmiştir. Flow sitometri analiz yöntemiyle yapılan çekirdek DNA analizlerinde dişi bitkilerin DNA içeriğinin erkek bitkilere oranla daha düşük çıktığı saptanmıştır. Dişi defne yapraklarının çekirdek DNA içeriği 7,84 pg değerinin altında, erkek defne yapraklarının ise 7,95 pg üzerinde olduğu belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda in vitro mikroçoğaltım yöntemleriyle elde edilen defne fidanlarının cinsiyet belirleme çalışmalarına literatür oluşturması amaçlanmıştır. Bu amaçla İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ ve Antalya illerinden alınan örnekler materyal olarak kullanılmıştır
Özet (Çeviri)
The dioecious plants have two types of sex in separated plants and there are many difficulties in their sex determination at the early growth stages. Sex determination at early growth stage is very important commercially, for example, it's very important to determine the sex of plants before planning sale of seedings in arboriculture. Female plants are selected for extracting Laural essential oil in the industry. However, due to easier design whilst the growing process as well as the good order of the male plants, they are used for the landscape activitıes. Therefore, the sex determination in early growth period is very important in arboriculture. Since Laurus nobilis L. shows natural spread in Turkey and also is very important for trade and marketing sector, the aim of this thesis was to optimize nuclear DNA content of Laurus nobilis L. with the flow cytometry analysis method. According to the result of the flow cytometry, the nuclear DNA content of male plants was higher compared to the DNA content of female plants. The DNA content of female and male plants was determined as 7,84±0,10 pg and 7,95±0,13 pg respectively. The main ideas of this research and the results are, to prepare a literature on the sex determination of bay laurel saplings using in vitro propagation techniques.