Analitik hiyerarşi prosesine dayalı optimum tedarikçi seçim modeli
Optimum supplier selection model based on analytic hierarchy process
  1. Tez No: 198113
  2. Yazar: ZEYNEP SUSUZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KOKANGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarikçi Seçimi, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Miktarİskontosu, Matematiksel Programlama.I, Supplier Selection, Analytic Hierarchy Process, QuantityDiscounts, Matematical ProgrammingII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ'NE DAYALI OPTİMUMTEDARİKÇİ SEÇİM MODELİZeynep SUSUZÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman :Yrd. Doç. Dr. Ali KOKANGÜLYıl:2005, Sayfa: 108Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ali KOKANGÜLDoç. Dr. Rızvan EROLYrd. Doç. Dr. Sami ARICAHızla değişen rekabet ortamında firmalar, değişen müşteri ihtiyaçlarına dahahızlı ve doğru bir şekilde cevap verebilmek için kendi hedeflerini benimseyentedarikçilerle çalışmalıdırlar. Tedarikçi seçimi çok aşamalı ve güç bir kararproblemidir.Bu çalışma bölgemizdeki bir otomotiv işletmesine uygulanmıştır. Çalışmakapsamında şirket yöneticilerinin sübjektif düşünceleri Analitik Hiyerarşi Prosesi ileniceliksel şekle dönüştürülmüştür. Buradan elde edilen sonuçlar ile birlikte, ürüneilişkin aylık tedarikçileri kapasiteleri, hammaddeye ilişkin önerdikleri miktariskontoları, ana firma talep, bütçe ve işleme kapasitesi kısıtlarının yer aldığı ikimatematiksel model oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISOPTIMUM SUPPLIER SELECTION MODEL BASED ONANALYTIC HIERARCY PROCESSZeynep SUSUZDEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERINGINSTİTUTE OF NATURAL AND APPLİED SCİENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assist. Prof. Ali KOKANGÜLYear: 2005, Page: 108Jury : Assist. Prof. Ali KOKANGÜLAssoc. Prof. Rızvan EROLAssist. Prof. Sami ARICAIn rapidly changing global competitive environment, companies must worktogether with suppliers which have appropriated its targets, to answer more quicklyand proper to changing customer needs. Supplier selection is a decision problem hasmany gradual steps and difficult.This study has been applied to a automotive company in our region. In thisstudy, Subjective opinions of company managers turn into quantitative form withAnalytic Hierarchy Process. Two matematical model have been formed with theobtained solutions from AHP and constraints for products which is mountly capacityand quantity discounts of supplier, demand, budget and processing capacity.