İskenderun Körfezi ve Karataş kıyılarındaki kırlangıç balığı (Chelidonichthys lucernus) (Linnaeus, 1758) populasyonunun üreme, büyüme ve ölüm oranlarının belirlenmesi
Estimation of the reproduction, growth and mortality rates of tub gurnard (Chelidonichthys lucernus (Linnaeus, 1758) population in the bay of İskenderun and Karataş coasts
  1. Tez No: 198135
  2. Yazar: SERKAN BASTACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kırlangıç Balığı (Chelidonichthys lucernus), Üreme, Büyüme, Ölüm Oranları, Stoktan Yaralanma DüzeyiI, Tub Gurnard (Chelidonichthys lucernus), Reproduction, Growth, Mortality Rates, Exploitation RateII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİİSKENDERUN KÖRFEZİ VE KARATAŞ KIYILARINDAKİKIRLANGIÇ BALIĞI (Chelidonichthys lucernus (Linnaeus, 1758)POPULASYONUNUN ÜREME, BÜYÜME VEÖLÜM ORANLARININ BELİRLENMESİSerkan BASTACIÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜSU ÜRÜNLERİ ANABİLİMDALIDanışman : Prof. Dr. Dursun AVŞARYıl 2005, Sayfa:66Jüri : Prof. Dr. Dursun AVŞARProf. Dr. Ferit KARGINYrd. Doç. Dr. Cem ÇEVİKBu çalışmada, İskenderun Körfezi ve Karataş kıyılarından örneklenen kırlangıçbalığının (Chelidonichthys lucernus (Linnaeus, 1758) yumurtlama zamanı, eşeyoranları, ilk eşeysel olgunluk boyu, fekondite, yaş kompozisyonu, büyümeparametreleri ve ölüm oranları araştırılmıştır. Erkeklerin ilk eşeysel olgunluğa16.8cm; dişilerin ise 16.5cm'lik toplam boyda iken ulaştıkları; aylık ortalamaGonadosomatik İndeks değerlerinden, yumurtlamanın yoğun olarak ocak-mart aylarıarasında gerçekleştiği saptanmıştır. Örneklerin %5'ini jüvenillerin, %42'sini dişilerinve %53'ünü erkeklerin oluşturduğu; Fekondite - Boy ilişkisinin F= 49.804 * L2.604şeklinde olduğu; dişilerin toplam boyunun 9.2 ile 26.5cm arasında, erkeklerinkininise 9.6 ile 24.6cm'ler arasında değişim gösterdiği; von Bertalanffy boyca ve ağırlıkçabüyüme parametrelerinin sırasıyla L∞= 64.11cm, K= 0.062 yıl-1, t0= -2.29 yıl veW∞= 2755g olduğu; her iki eşey için de III'üncü yaş grubunun baskın olduğubulunmuştur. Erkek ve dişilerle bunların toplamının Boy -Ağırlık ilişkisinin sırasıylaW= 0.0054*L3.1751, W= 0.007*L3.0774 ve W= 0.007*L3.1335 şeklinde olduğusaptanmıştır. Ayrıca ölüm oranlarından doğal nedenlerle olanı M=0.2988 yıl-1;balıkçılık nedeniyle olanı F=0.1406 yıl-1 ve toplam ölüm oranı ise Z=0.4394 yıl-1olarak saptanmış; böylece stoktan yararlanma düzeyinin E=0.32 yıl-1'lik bir değereeşit olduğu ve dolayısıyla ilgili stoktan yetersiz düzeyde yararlanıldığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISESTIMATION OF THE REPRODUCTION, GROWTH AND MORTALITYRATES OF TUB GURNARD (Chelidonichthys lucernus (Linnaeus, 1758)POPULATION IN THE BAY OF ISKENDERUNAND KARATAŞ COASTSSerkan BASTACIDEPARTMENT OF FISHERIESINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIEDSCIENSCES UNIVERSTY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Dursun AVŞARYear: 2005, Pages: 66Jury : Prof. Dr. Dursun AVŞARProf. Dr. Ferit KARGINAssist. Prof. Dr. Cem ÇEVİKIn this study, the spawning season, sex ratio, length at first maturity, fecundity,age composition, growth parameters and mortality rate of tub gurnard(Chelidonichthys lucernus (Linnaeus, 1758) caught from the Bay of Iskenderun andKarataş Coasts were investigated. Males matured at the total length of 16.8cm, whilefemales was 16.5cm. From the monthly mean values of the Gonadosomatic Index, itwas observed that spawning realized mainly between January and March. Juveniles,females and males made up 5%, 42% and 53% respectively. The fecundity-Lengthrelationship was F= 49.804 * L2.604. The total length of females ranged from 9.2cmto 26.50cm, and of males from 9.6cm to 24.6cm. von Bertalanffy growth parametersin length and weight were L∞= 64.11cm, K= 0.062 yr-1, t0= -2.29 year and W∞=2755g respectively. The III?th age group was dominant in both females and males.The Length -Weight relationships for males, females and total of them wereestimated as W= 0.0054*L3.1751, W= 0.007*L3.0774 and W= 0.006*L3.1335 respectively.Also, natural, fishing and total mortality rates were found to be M=0.2988 yr-1,F=0.1406 yr-1 and Z= 0.4394 yr-1 respectively. Thus, it was found that theexploitation rate was E= 0.32 yr-1, and concluded that there is an underexploitationon this stock.