Evaporitik mineraller içeren killi zeminlerin jeoteknik özellikleri
Geotechnical parameters of clayey soils containing evaporitic minerals
  1. Tez No: 198138
  2. Yazar: HANDAN GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Evaporitik Mineraller, Kurutma Sıcaklığı, JeoteknikParametreler, Zemin SuyuI, Evaporitic minerals, Drying temperature, Geotechnical parameters, Soilwater.II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİEVAPORİTİK MİNERALLER İÇEREN KİLLİ ZEMİNLERİNJEOTEKNİK ÖZELLİKLERİHandan GÜZELÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜJEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman : Doç. Dr. Hasan ÇETİNYıl: 2005, Sayfa: 109Jüri : Doç. Dr. Hasan ÇETİNProf. Dr. Aziz ERTUNÇDoç. Dr. Mustafa LAMANBu çalışma, Adana ilinin kuzeyinde yeni imara açılan bölgelerde HandereFormasyonu içerisinde mostra veren Evaporitik minerallerin etkisini, hazırlanan safkil ve kil+jips karışımından oluşan yapay numuneler kullanarak incelemeyi vejeoteknik parametreleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Handere Formasyonu içerisindeönemli oranda jips mercekleri bulunmakta ve jips mercekleri ile HandereFormasyonu'nun killi seviyeleri arasındaki sınır boyunca değişik jips içeriğine sahipkilli zonlar bulunmaktadır.Çalışmaya, bölgeden örselenmiş numuneler alınarak başlanmış ve zeminmekaniği deneyleri için saf kil ve kil+jips karışımları hazırlanmıştır. Hem saf hem dejipsli karışım halindeki numuneler deney öncesi, fırın sıcaklığı (havada kurutma)60±5 0C ve fırın sıcaklığı 110±5 0C de kurutulmuştur.Zeminlerde adsorbe (katı), higroskopik, kapiler (kılcal), gravitasyonel(serbest) ve kristal su olmak üzere, zeminin mühendislik özelliklerini önemli ölçüdeetkileyen, beş çeşit su bulunabilir. Bunlardan gravitasyonel su drenaj ile, kapiler suhavada kurutma ile, higroskopik su 110±5 0C de fırında kurutma ile kaybedilirken,adsorbe (katı) su ile kristal su ancak daha yüksek sıcaklıklarda kurutma ilekaybedilir. Bundan dolayı numunenin deney öncesinde hangi sıcaklıkta kurutulduğuçok önemlidir.Bu çalışmada hazırlanan numuneler üzerinde jips ve deney öncesi fırınkurutma sıcaklığı etkisi incelenmiş ve her ikisininde zeminlerin su içeriğini, boşlukoranını, porozitesini, tane boyu dağılım tayinlerini, şişme özelliklerini, dayanımlarınıve konsolidasyon özelliklerini önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISGEOTECHNICAL PARAMETERS OF CLAYEYSOILS CONTAINING EVAPORITIC MINERALSHandan GÜZELDEPARTMENT OF GOELOGICAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assoc. Prof. Dr. Hasan ÇETİNYear: 2005, Pages: 109Jury : Assoc. Prof. Dr. Hasan ÇETİNProf. Dr. Aziz ERTUNÇAssoc. Prof. Dr. Mustafa LAMANThe aim of this study is to investigate the effects of evaporitic mineralsfound in the Handere formation outcropping in the newly developed northern Adanaregion by determining the geotechnical parameters of artificially prepared pure clayand clay-gypsum mixrtures. There are gypsum lenses in the Handere formation andalong these lenses are clayey zones containing considerable amount of gypsumminerals.First disturbed samples were taken, then artificial samples of pure clay andclay-gypsum mixtures were prepared for soil mechanics testing. Both samples weredried at both 60+/-5 C and 110+/-5 before the testing started.There are five different types of in soils; adsobe (solid), hygroskopic,capilar, gravitational and crystal waters. Among these gravitational water can beremoved from the soil by drainage, capilar water can be removed by air drying,hygroscopik water can be removed by oven drying at 110+/-5 C and adsorbe (solid)water can only be removed by oven drying at higher temperatures. Therefore, it isimportant to know at what temperature the samples are dried before testing.In this study, effects of both oven temperature and gypsum content on theartificially prepared samples were investigated and it is found that they considerablyaffect the water content, void ration, porosity, grain size distribution, swelling,strength and consolidation charecteristics of the samples.