Transformasyon yarıgruplarının doğurayları ve rankı
Generators and ranks of transformation semigroups
  1. Tez No: 198137
  2. Yazar: METİN KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYRULLAH AYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Transformasyon yarıgrupları, idempotent doğ uraylar, rank.gI, Transformation semigroups, idempotent generators, rank.II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
üOZü ˙ ˙YUKSEK LISANS TEZIğTRANSFORMASYON YARIGRUPLARININ DOGURAYLARI VE RANKIMetin KOCşü˙ ˙ ˙CUKUROVA UNIVERSITESIşË™Ë™ ˙ ˙üüFEN BILIMLERI ENSTITUSU˙ ˙˙MATEMATIK ANABILIM DALIDanısman: Doc.Dr. Hayrullah AYIKş şYıl: 2005, Sayfa: 43Jü ri: Doc.Dr. Hayrullah AYIKu şü üProf.Dr. Yusuf UNLUYrd.Doc.Dr. Ersin KIRALşüBu calısmada yarıgrup teoride onemli yer tutan transformasyon yarıgruplarının doğ uray-şş gü gin sonlu tü m transfor-üları hakkında onemli tanım ve teoremler bir araya toplanmıstır. Orneğş uuş ümasyon yarıgrubunun en kü cuk doğ uray kü mesi ve rankı verilmistir. Ayrıca transformasyong u şo uş üyarıgrubunu kapsayan kısmi dü nü sumler yarıgrubunun yapısı verilmistir. Sonlu transfor-şmasyon yarıgruplarının idempotentleri tarafından doğ urulan altyarıgruplar ve bu idempo-gütent elemanların ozellikleri sunulmustur. Son olarak transformasyon yarıgrubunun alt-şo uş ü o uş üyarıgrubu olan sırakoruyan dü nü sumler tanımlamıs, bu dü nü sumlerin yapısı ve doğ raylarış gverilmistir.ş
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISGENERATORS AND RANK OF TRANSFORMATION SEMIGROUPSMetin KOCşDEPARTMENT OF MATHEMATICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVAşSupervisor: Assoc.Prof.Dr. Hayrullah AYIKYear: 2005, Pages: 43Jury: Assoc.Prof.Dr. Hayrullah AYIKü üProf.Dr. Yusuf UNLUAssist.Prof.Dr. Ersin KIRALIn this study, we gather some theorems about the generators of some transformationsemigroups playing an important role in semigroup theory. Such as we gave a minimalgenerating set and the rank of finite full transformation semigroup. Also the structure ofpartial transformation semigroup which includes the transformation semigroup was given.The subsemigroup generated by idempotent elements of finite transformation semigroupand properties of this idempotent elements are presented. Finally, order preserving transfor-mation semigroup which is a subsemigroup of the transformation semigroup was defined,the structure and some generators of these transformations were given.