Doğu Akdeniz bölgesinde patlıcanda fusarium solgunluğu hastalığı (Fusarium oxysporum schlecht f. sp.melongenae matuo and ishigami)'nın yaygınlığı, etmenin moleküler karakterizasyonu ve bitkide hastalığa karşı dayanıklılığın uyarılması
Abundance of eggplant wilt (Fusarium oxysporum schlecht. f. sp. melongenae matuo and ishigami) in Eastern Mediterranean region, molecular characterization of agent and induced resistance of plant against the disease
- Tez No: 198152
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHARREM KAMBEROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Survey, Fusarium Solgunluğu, Dayanıklılığın Uyarılması, RAPD-PCRI, Survey, Fusarium Wilt, Induced Resistance, RAPD-PCRII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZDOKTORA TEZİDOĞU AKDENİZ BÖLGESİ'NDE PATLICANDA FUSARİUMSOLGUNLUĞU HASTALIĞI (Fusarium oxysporum Schlecht. f. sp. melongenaeMatuo and Ishigami)'NIN YAYGINLIĞI, ETMENİN MOLEKÜLERKARAKTERİZASYONU ve BİTKİDE HASTALIĞA KARŞIDAYANIKLILIĞIN UYARILMASIHacer Handan ALTINOKÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİTKİ KORUMA ANABİLİM DALIDanışman: Yard. Doç. Dr. Muharrem A. KAMBEROĞLUYıl: 2006, Sayfa: 141Jüri: Yard. Doç. Dr. Muharrem A. KAMBEROĞLUProf. Dr. Ali ERKILIÇProf. Dr. Abuzer SAĞIRProf. Dr. Saadettin BALOĞLUDoç. Dr. Mehmet E. GÜLDÜRDoğu Akdeniz Bölgesi'nde Fusarium solgunluk hastalığı (Fusarium oxysporum Schlecht. f. sp.melongenae Matuo and Ishigami), patlıcan yetiştiriciliği yapılan alanlarda ekonomik kayıplara nedenolan en önemli patojenlerden biridir. Bu çalışmada, Mersin ve Adana ili ve yörelerinde 2002 yılıNisan-Eylül ayları arasında, Fusarium solgunluk hastalığına neden olan patojenin yaygınlık oranı vehastalık şiddeti araştırılmıştır. Mersin ilinde sera ve tünellerde hastalık yaygınlığı ve şiddeti sırasıyla% 42.1 ve % 18.5, açık alanlarda ise, % 33.5 ve % 15.1 olarak saptanmıştır. Açıkta yetiştiriciliğinyaygın olduğu Adana ilinde ise hastalık yaygınlık oranı ve hastalık şiddeti sırasıyla % 33.2 ve % 16.4olarak saptanmıştır.Patlıcanda Fusarium solgunluğuna karşı dayanıklılığın uyarılması çalışmalarında ise,Acibenzolar-S-methyl (ASM) ve patlıcanda patojen olmayan Fusarium türünün (FOM) hastalıkgelişimine etkinlikleri saksı denemeleriyle belirlenmiştir. FOM uygulandıktan 72 saat sonra patojenuygulamasının, kontrole göre hastalık oluşumunu önlemede % 75.47, ASM uygulamasının ise,% 67.60 oranında etki gösterdiği saptanmıştır. ASM ve FOM uygulanan bu bitkilerde, lignifikasyonunyoğunluğunda ve dağılımında da farklılıklar belirlenmiştir. Patojene karşı bitki hücre duvarınıgüçlendiren lignin, Hipersensitif Reaksiyon (HR) göstererek ölmüş hücreler ile bu hücrelerin etrafındabulunan ksilem demetlerinde karakteristik olarak gözlenmiştir. Arazi denemelerinde, FOMuygulaması hastalığın önlenmesinde % 50.61, ASM uygulaması ise % 37.65 oranında etkili olmuştur.FOM uygulamasının hastalığın baskılanmasında ASM uygulamasından daha etkin olduğu, hem saksıhem de arazi denemeleriyle belirlenmiştir.Fusarium oxysporum f. sp. melongenae izolatlarının genetik yakınlıkları, RAPD-PCR yöntemiile belirlenmiştir. Amplifikasyon ürünleri agaroz jelde toplam 168 bant pozisyonu vermiş vebunlardan 14 bandın polimorfik olduğu gözlenmiştir. Popogene (versiyon 1.32) populasyon genetikanaliz programıyla oluşturulan dendrogramda 4 farklı RAPD grubu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD THESISABUNDANCE OF EGGPLANT WILT (Fusarium oxysporum Schlecht. f. sp.melongenae Matuo and Ishigami) IN EASTERN MEDITERRANEANREGION, MOLECULAR CHARACTERIZATION OF AGENT ANDINDUCED RESISTANCE OF PLANT AGAINST THE DISEASEHacer Handan ALTINOKDEPARTMENT OF PLANT PROTECTIONINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Assist. Prof. Dr. Muharrem A. KAMBEROĞLUYear: 2006, Page: 141Jury: Assist. Prof. Dr. Muharrem A. KAMBEROĞLUProf. Dr. Ali ERKILIÇProf. Dr. Abuzer SAĞIRProf. Dr. Saadettin BALOĞLUAssoc. Prof. Dr. Mehmet E. GÜLDÜRFusarium Wilt disease (Fusarium oxysporum Schlecht. f. sp. melongenae Matuo and Ishigami)is one of the major pathogens causing economical losses in eggplant production fields in EasternMediterranean region of Turkey. In this study, disease prevalence and severity of the pathogen havebeen investigated in Adana and Mersin provinces, between April-September 2002. Disease prevalenceand severity in Mersin were determined as 42.1 % and 18.5 % in greenhouses; 33.5 % and 15.1 % infield, respectively. In Adana where field production is more common, disease prevalence and severitywere determined as 33.2 % and 16.4 %, respectively.The effect of Acibenzolar-S-methyl (ASM) and non-pathogenic Fusarium species (FOM) ondisease development were determined with pot experiments in order to induce resistance againstFusarium wilt on eggplants. FOM and ASM applications after 72 hours of pathogen inoculation werefound effective on prevention of disease occurrence at a rate of 75.47 % and 67.60 % respectively,compared to control plants. Differences were determined also in density and distribution oflignification, on the plants treated with ASM and FOM. Characteristic lignin formations whichstrengthen the cell wall against pathogens were observed in the cells die from hypersensitive reactions(HR), and xylem bundles around these cells. FOM applications have shown an effect of 50.61 % andASM 37.65 %, in field experiments. FOM applications were found more effective than ASM onsuppression of the disease in both pot and field experiments.Genetic distances of Fusarium oxysporum f. sp. melongenae isolates were determined withRAPD-PCR method. Amplification products have given a total of 168 band positions in agarose gel,and 14 of these bands were found polymorphic. Four different RAPD groups were determined bydendrogram analysis created with Popgene (version 1.32) software.