Streptozotocin ile akut diyabet oluşturulmuş erkek sıçanlarda, yara iyileşmesinde elektrik akımının etkisinin araştırılması
A research on the effects of electrical intensity on wound healing of Streptozotocin induced acute diabetic male rats
  1. Tez No: 198183
  2. Yazar: İLKNUR KULCANAY ŞAHİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜNAL ÖZELMAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Fizyopatoloji, Zooloji, Biology, Physiopathology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Streptozotosin, TENS, Deri Flepleri, Sıçan, Diabetes Mellitus, Streptozotocin, TENS, Skin Flaps, Rat
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
iÖZETDiabet; vasküler komplikasyonları nedeniyle doku dolaşımını olumsuz etkileyen ve bununbir sonucu olarak doku hasarına neden olan bir hastalıktır. Diabetin neden olduğu bu doku hasarı;böbrek ve göz gibi önemli organları etkilediği gibi cildi de etkilemektedir. yi regüle edilememişdiabette gözlenen kan şekeri yüksekliği, ciltte yapılan operasyonları (örneğin; skin flaps) olumsuzetkilemektedir. Dolayısıyla da, kan şekerinin düzenlenmesine ilave olarak, ciltteki kandolaşımının da arttırılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Uzun yıllardan beri ağrı, kaşıntı,nöropati vb. rahatsızlıkların tedavisinde kullanılagelen TENS (Transcutaneus Electrical NevreStimulation) yöntemi; yara iyileşmesi ve ciltteki kan dolaşımının yetersizliği gibi problemlerde dekullanılmaktadır.Çalışmamızda Streptozotocin ( STZ ) ile tek doz 60 mg/kg olarak, intraperitoneal (i.p)yolla deneysel diyabetik hale getirilen Wistar Albino sıçanlarda, flep nekrozunun azaltılmasıüzerinde TENS' in etkileri araştırılmıştır.Deneylerde ağırlıkları 200-240 g olan 40 adet erkek sıçan kullanılmıştır. Sıçanlar 10' arbireylik 4 gruba (K, A, B, C) ayrılmış ve bu gruplardan ikisi (K ve C) sadece sodyum sitrattamponu verilmiş olan sağlıklı kontrol guruplarını oluştururken, diğer iki gurup (A ve B) sodyumsitrat tamponu içinde çözünmüş STZ ile akut diyabetik hale getirilmiş grupları oluşturmaktadır.STZ tatbikinden 24 saat sonra, kuyruklardan intravenöz yolla alınan kanların glukoz seviyeleriglukometre cihazı ile tespit edilmiş ve kan şeker seviyesi 250 mg/dL' nin üzerinde olanlardiyabetik olarak kabul edilmiştir.Sağlıklı ve diyabetli bireyleri karşılaştırabilmek için TENS, bu dört gruptan sadece B ve C'ye uygulanmış olup, diğer iki gurup kontrol amaçlı olarak değerlendirilmeye alınmıştır. Tümguruplardaki sıçanların sırt bölgelerinden, intraperitonal ketamin anestezisi (100 mg/kg) altındakaldırılmış olan 2x7 cm' lik deri flebinin tekrar yerleştirilmesi yoluyla nekrotik doku oluşumunabakılmıştır. Sadece gurup B ve C'deki sıçanların yaralarına günde 1 saat olmak üzere yedi günboyunca TENS (0.2 ms' lik, monopolar, 80 Hz frekansında, 20 mA' lık akım ) uygulanmış veyedinci günün sonunda tüm gruplarda nekroz ölçümü yapılarak biyopsi alınmıştır. Daha sonrabiyopsi örneklerinin histopatolojik incelemeleri tamamlanmıştır.Sonuç olarak TENS akımının, sağlam bireylerde flebin nekroz alanını anlamlı olarakazalttığı gözlemlenmiştir. Ancak, deneysel olarak STZ ile diyabetli hale getirilmiş sıçanlardaanlamlı sayılabilecek bir fleb iyileşmesi gözlemlenmemiştir. Yine çalışmamızda TENSuygulanmış diyabetik sıçanlarda inflamasyonun azaldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
iiSUMMARYDiabetes is a type of disease which negatively influences the circulation of blood at thetissues and eventually causes the tissue damage because of its vascular complications. A tissuedamage caused by diabetes has negative effects on some of the important organs such as eyes andkidneys, as well as has effects on skin. Elevated blood-glucose levels can be seen in poorlyregulated diabetes has negative effects on the skin operations e.g. skin flaps. Thus, as an additionto the regulation of the blood-glucose levels it emerges that it is necessary to increase the skinperfusion in order to overcome negative effects encountered in skin operations. Having been usedfor the treatment of pain, pruritus and neuropathies for so many years, TENS (TranscutaneusElectrical Nevre Stimulation) is still in use of enhancement of wound healing and skin perfusiondeficiency.In this study, healing effects of the TENS on the necrosis of skin flaps in STZ-induceddiabetic Albino Wistar rats (60 mg/kg, i.p) have been investigated. Forty male Wistar albino ratsweighing between 200-240 g were used in the study. The rats were separated in four groupsincluding 10 individuals in each group (K, A, B, C). While K and C groups were consisting ofsodium citrate buffer treated nondiabetic rats, which was a control group, the other two groups Aand B were including acute diabetic rats treated with STZ solved in sodium citrate buffer, whichcaused them to be diabetic. Twenty-four hours after STZ treatment, blood glucose levels havebeen determined by the glucometer, using the intravenous blood samples obtained from the tails.The rats, whose blood glucose levels were over 250 mg/dl at 24 hours after STZ administration,were accepted as diabetic.In order to be able to compare the healthy and diabetic individuals, TENS was only appliedto the groups B and C, and the other two were used as control groups as it was mentioned above.To investigate the necrotic tissue forming in each group, necrotic tissues formed by raisingcaudally based dorsal flaps measuring 2x7 cm and then returning to it?s bed under intravenousketamine anesthesia (100 mg /kg). TENS (monopolar pulses of 0.2 ms duration, 80 hz frequencyand 20 mA intensity) was only applied to the rat?s flaps in groups B and C for one hour a day forseven days. At the end of the seventh day the necrosis at the distal ends of the flaps weremeasured and biopsies were taken for histopathologic evaluation. In conclusion, the study showedthat TENS significantly decreases the flap necrosis in nondiabetic individuals . But no positiveeffects of the TENS application on the flap survival in the experimentally diabetic rats wasdetermined. In our study it has also been determined that inflamation decreased in TENS-induceddiabetic rats.