Bartın yöresi meşe (Quercus.sp.L) baltalıklarının koruya dönüştürülme olanaklarının araştırılması
Converting possibilities of oak (Quercus sp.L) coppices to high forest in Bartın forest district
  1. Tez No: 198230
  2. Yazar: MEHMET ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bartın, Meşe, Koruya dönüştürme, Baltalık, Net bugünkü değer, Bartın, Oak, Converting to high forest, Coppice, Present Net Value
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, Bartın yöresindeki Meşe (Quercus sp.L.) baltalıklarının koruyadönüştürülebilme olanakları araştırılmıştır. Çalışma kapsamında ölçümler 50 örnek alandave toplam 30 örnek ağaçta yapılmıştır. Bu amaçla alınan 50 örnek alandan toplananverilere ilave olarak, 30 meşe ağacının gövde analizi değerleri incelemeye tabi tutulmuştur.Araştırmada Meşenin tek ağaçta hacim ve hacim elemanlarının gelişimi, örnek ağaçlarıngövde analizi değerlerinden yararlanılarak saptanmıştır. Meşcere hacim ve hacimelemanlarının zamana göre gelişimlerini incelemek amacıyla alınan örnek alanlardan eldeedilen verilerden yararlanılmıştır.ÖZET (devam ediyor)Gövde analizlerinden elde edilen verilerden yararlanılarak meşcerenin çeşitli idare süreleri(20, 30, 40, 50 ve 100 yıl) içerisinde vermiş olduğu odunsal ürün çeşitlerinin (yakacak odun,direk-sanayi odunu ve tomruk) miktarları hesaplanarak ortaya konulmuştur.Ürün çeşitlerinin miktarları yardımı ile meşcereden 100 yıllık zaman dilimi içinde eldeedilebilecek ürün miktarları hesaplanmıştır. Bu ürün miktarlarından yararlanılarakmeşcereden idare süresi içinde ve sonunda elde edilen ara ve son hasılatlar hesaplanmış veçeşitli idare süresi alternatiflerine göre kıyaslanmıştır. Kıyaslamalarda Net Bugünkü Değer(NBD) kriterine de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Converting possibilities of oak coppices in Bartın region to high forests were investigated.For this study, 50 plot area were measured and in addition, 30 oak tree were cut for stemanalysis.Developments of volume elements of individual oak trees have been investigated fromsample trees with stem analysis. Developments of stand volume and volume elementsaccording to time have been studied using measures obtained from plot areas.Using data from stem analysis, amount of different products were determined according torotation length alternatives. For a 100 years time, amounts of products were calculated foroak high forests.ABSTRACT (continued)Using these data , alternative rotation lengths were compared. In addition, Present Net Valueswere used for comparison