Kaya temellerinin taşıma kapasitelerinin kestiriminde kullanılan yöntemlerin değerlendirilmesi
Evaluation of methods used for predicting bearing capacity of rock foundations
- Tez No: 198234
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN GERÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kaya temelleri, Taşıma kapasitesi, PHASE 2
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
ÖZETYüksek Mühendislik TeziKAYA TEMELLER N N TAŞIMA KAPAS TELER N N KEST R M NDEKULLANILAN YÖNTEMLER N DEĞERLEND R LMESSalim PŞ RZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMaden Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof.Dr. Hasan GERÇEKEylül 2005, 200 sayfa.Bu tezin amacı, sığ kaya temellerinin taşıma kapasitelerinin kestiriminde kullanılanyöntemlerin değerlendirilmesidir. Bu kapsamda, tez iki ana bölümde incelenebilir. Birincibölümde, konuyla ilgili literatürdeki bilgiler karşılaştırılmalı olarak irdelenmiştir.Öncelikle, kaya kütleleri genel olarak tanıtılmıştır ve kaya kütlelerine yaygın olarakuygulanan Mohr-Coulomb (M-C), Hoek-Brown (H-B) ve Drucker-Prager (D-P) yenilmeölçütleri hakkında bilgiler sunulmuştur. Sonra, temeller hakkında genel bilgiler verilmiş,taşıma kapasitesi kavramı tanıtılmış ve sığ temellerin taşıma kapasitelerinin kestirimindekullanılan analitik yaklaşımlar gözden geçirilmiştir. Son olarak, kaya temellerinin taşımakapasitelerinin belirlenmesinde yaygın kullanılan yaklaşımlar derlenmiştir.Tezin ikinci bölümünde, varsayımsal kaya temellerinin taşıma kapasiteleri sayısal gerilmeçözümlemeleri kullanılarak belirlenmiştir. Bu amaçla, önce PHASE 2 sonlu elemanlarprogramı tanıtılmış, sayısal modelin geometrisi ve sınır koşulları verilmiş, kaya kütlesininiiiÖZET (devam ediyor)özellikleri ve çözümlemelerde kullanılan değiştirgeler sunulmuştur. Sonra, taşımakapasitesinin sayısal yöntemle belirlenmesinde kullanılan yaklaşım özetlenmiş ve çeşitliyenilme ölçütleri kullanılarak elde edilen değerler gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisEVALUATION OF METHODS USED FOR PREDICTING BEARING CAPACITYOF ROCK FOUNDATIONSSalim PŞ RZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mining EngineeringThesis Advisor: Prof.Dr. Hasan GERÇEKSeptember 2005, 200 pages.The objective of this thesis is to evaluate the methods used for predicting the bearingcapacity of shallow rock foundations. In this context, the thesis can be examined in twomain parts. In the first part, the related information in the literature is studiedcomparatively. Firstly, rock masses are introduced in a general manner and information ispresented on the Mohr-Coulomb (M-C), Hoek-Brown (H-B) and Drucker-Prager (D-P)failure criteria which are widely applied to rock masses. Then; general information is givenon foundations, bearing capacity concept is introduced and analytical approaches used forpredicting the bearing capacity of shallow foundations are reviewed. Finally, theapproaches widely used for determining the bearing capacity of foundations are compiled.In the second part of the thesis, the bearing capacities of hypothetical rock foundations arepredicted using numerical stress analyses. For this purpose; firstly, PHASE 2 finite elementprogram is introduced, the geometry and boundary conditions of the numericalvABSTRACT (continued)model are given, the properties of rock mass and the parameters used in the analyses arepresented. Then, the approach used in determining the bearing capacity by numerical analysesis summarized and the values obtained by using various failure criteria are shown.Key Words : Rock foundations, Bearing capacity, PHASE 2.Science Code: 607.01.02vi