Ferrosen sübstitüe izoksazolidin halkasının eldesi üzerine çalışmalar
Studies on the synthesis of ferrocene substituted isoxazolidine ring
  1. Tez No: 198233
  2. Yazar: TANER ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZDEN ÖZEL GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ferrosen, imidazol, benzimidazol, nitron, 3-dipolar halkakatılma, Ferrocene, imidazole, benzimidazole, nitron, 3-dipolar cycloaddition
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Son zamanlarda ferrosen ve türevleri, katalizör olarak, organik sentezlerde, yenimateryallerde (sıvı kristaller veya polimerler) ve supramolekül kimyasında kullanımlarıaçısından dikkat çekmektedir.Bu çalışmada ilk önce literatürdeki prosedüre benzer olarak α-bromasetilferrosen (17) veα-klorasetilferrosen (3) sentezlendi. Bu bileşikler kullanılarak yeni bileşiklerα-imidazol-1-il-asetilferrosen (5) ve α-benzimidazol-1-il-asetilferrosen (12) sentezlendi.α-İmidazol-1-il-asetilferrosen (5) ve α-benzimidazol-1-il-asetilferrosenin (12) nitronların(7, 13) sentezinde kullanılması planlanmıştı. Fakat denediğimiz reaksiyon koşulları altındanitronların (7, 13) sentezi gerçekleşmediğinden halkakatılma reaksiyonlarıincelenememiştir.Bunun yerine bu ketonlar α-imidazol-1-il-asetilferrosen (5) ve α-benzimidazol-1-il-asetilferrosen (12) indirgenerek alkolleri olan 1-ferrosenil-2-imidazol-1-il-etanol (20) ve2-benzimidazol-1-il-1-ferrosenil-etanol (21) sentezlendi.Bu bileşiklerin yanı sıra α-klorasetilferrosen (3) 2-klor-1-ferrosenil-etanon oksimin (23)sentezinde kullanıldı. Bu madde de literatürde bulunmamaktadır.Bu çalışmada sentezlenen bileşikler diğer organik bileşiklerin sentezinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, ferrocene and its derivatives are attracting much attention from the viewpointof catalysis, organic synthesis, new materials (such as liquid crystals or polymers) andsupramolecular chemistry.In this study first of all α-bromoacetylferrocene (17) and α-chloroacetylferrocene (3) weresynthesized by a similar procedure given in the literature. By using these compounds, thenew compounds α-imidazol-1-yl-acetylferrocene (5) and α-benzimidazol-1-yl-acetylferrocene (12) were synthesized. The α-imidazol-1-yl-acetylferrocene (5) andα-benzimidazol-1-yl-acetylferrocene (12) had been planned to use in the synthesis ofnitrones (7, 13) but under the reaction conditions that we tried we could not achieve thenitrones (7, 13), as a result of this the cycloaddition reactions were not realized.Instead, the ketones, α-imidazol-1-yl-acetylferrocene (5) and α-benzimidazol-1-yl-acetylferrocene (12) were reduced to synthesize alcohols namely, 1-ferrocenyl-2-imidazol-1-yl-ethanol (20) and 2-benzimidazol-1-yl-1-ferrocenyl-ethanol (21).Besides these new compounds, α-chloroacetylferrocene (3) were used to synthesize2-chloro-1-ferrocenyl-ethanon oxime (23) which is not present in the literature.The synthesized compounds in this study can be used in the synthesis of other organiccompounds.