Plaklarda delik bulunması halinde burkulma yükünün incelenmesi
Investigating the buckling load on plates with hole
- Tez No: 198237
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET FATİH ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Burkulma analizi, dikdörtgen ortotropik plaklar, sonlu elemanlaryöntemi, tabakalı kompozitler, Buckling analysis, finite element method, laminated composites, rectangularorthotropic plates
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZETYüksek Mühendislik TeziPLAKLARDA DELİK BULUNMASI HALİNDE BURKULMA YÜKÜNÜNİNCELENMESİHüseyin ÜÇÜNCÜZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsüİnşaat Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih ALTANHaziran 2005, 121 sayfaKompozit plaklarda değişik geometriye sahip deliklerin bulunması halinde elemanıntaşıyabileceği burkulma yükünün incelenmesi oldukça önemlidir. Bunun için, bu çalışmadabir doğrultulu statik yüklemeye maruz, basit mesnetli, dikdörtgen ve dairesel delikli,tabakalı kompozit dikdörtgen plağın sayısal burkulma analizi yapılmıştır. Matematikselçözümü, birinci derece kayma şekil değiştirmesi teorisine ve toplam potansiyel enerjinindenge konumunda minimum olması yöntemine dayanmaktadır. Sayısal analizlerde SonluElemanlar Yöntemi'ne dayanan ve Fortran 77 programlama diliyle yazılmışBURSEM.FOR kodlu program kullanılmıştır.Bu çalışma, delikli plakların kritik burkulma yüklerinde deliksiz plaklara göre önemli birdüşüş olduğunu göstermiştir. Ayrıca hem şekil hem de boyut olarak plak içerisinde açılandeliğin kritik burkulma yüküne doğrudan etkisi olduğu görülmüştür. Yüklemedoğrultusuna paralel yönde dikdörtgen delik kesitinin büyümesi (yükleme doğrultusuna dikdelik kesiti sabit kalarak) kritik burkulma yükünü, diğer delik kesitlerinin büyümesindençok daha fazla etkilemektedir. Bu analiz sonucunda elde edilen kritik burkulma yük değeri,deliksiz plak kritik burkulma yük değerinden yaklaşık %8 daha düşüktür. Bu sonuç, delikgenişlemelerinin uygulanan yük doğrultusu boyunca olması daha kolay burkulmaolasılığını doğrulamaktadır. Ayrıca, bu analiz sonucunda, delik şeklinin burkulma yüküneetkisinin, delik kesit alanından daha önemli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisINVESTIGATING THE BUCKLING LOAD ON PLATES WİTH HOLEHüseyin ÜÇÜNCÜZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Civil EngineeringThesis Advisor: Asst. Prof. Dr. Mehmet Fatih ALTANJune 2005, 121 pagesIt is important to investigate buckling load, which structural member bears, on compositeplates having geometrically difference. So, in this study, numerical buckling analysis isperformed for uniaxial loaded, simply supported, with rectangular and circular hole,laminated composite rectangular plate. Mathematical solution is supported by first ordershear theory and total potential energy is to be equal minimum on equilibrium site. AFortran 77 program using Finite Element Method is used in numerical analysesThis study showed that the critical buckling load of the plate with hole is quite lessenedthan without hole ones. Besides, it is seemed that the hole founded in the plate is affectedbuckling load as being both shape and dimension. Enlarging of the rectangular hole sectionparallel to loading direction has influence on buckling load more than other sections toenlarge. The critical buckling load for the plate without hole is obtained smallerapproximately 8% than with hole one at the end of the analysis. This results verifies that ifholes expand lengthwise the load direction, buckling occurs easier. Moreover this studyreveals that section type is more effective on buckling load than section area.