GPS ile jeodezik belirlemede değerlendirme yazılımlarından kaynaklanan çözüm farklılıklarının araştırılması
Analysis of solution differences caused by processing softwares for geodetic GPS survey
- Tez No: 198240
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞENOL HAKAN KUTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: GPS, Değerlendirme yazılımı, Değerlendirme stratejisi, Troposferik modeller, Farklı frekans değerlendirmesi, GPS, Processing Software, Processing Strategy, Tropospheric Models, Different Frequency Processing
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZETYüksek Mühendislik TeziGPS İLE JEODEZİK KONUM BELİRLEMEDE DEĞERLENDİRMEYAZILIMLARINDAN KAYNAKLANAN ÇÖZÜM FARKLILIKLARININARAŞTIRILMASIHüseyin KEMALDEREZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Ş.Hakan KUTOĞLUTemmuz 2005, 110 sayfaBu tez, GPS ile jeodezik konum belirlemede, kullanılan değerlendirmeyazılımlarından kaynaklanan çözüm farklılıklarını araştırmayı amaçlamaktadır.Bu çalışmanın yürütülmesinde gerekli olan kuramsal bilgiler, Bölüm 2'de GPS'inGenel Kavramları, Bölüm 3'de GPS Değerlendirme Yazılımlarının Genel Özelliklerive Analiz Modelleri, Bölüm 4'te Çalışmada Kullanılan Değerlendirme Yazılımlarıbaşlıkları altında verilmektedir.Uygulama kapsamında, IGS ağının Avrupa Kıtası'nda yayılmış durumda bulunannoktalarından, beş tanesi yaklaşık olarak aynı enlemde ve beş tanesi de yaklaşıkolarak aynı boylamda olmak üzere toplam on adet seçilmiştir. Nokta seçiminin buşekilde yapılmasının nedeni, nokta konfigürasyonlarının doğruluğa etkisininÖZET (devam ediyor)incelenmesidir. Bu on nokta Turbo Survey System (TSS) ve GeoGenius ticariyazılımlarında değerlendirilmiştir.Değerlendirmede, IGS noktalarına ait üçer günlük gözlem dosyaları ve efemeris türüolarak da hassas efemerisler kullanılmıştır. TSS yazılımından farklı olarakGeoGenius yazılımında, bu üç günlük gözlem dosyaları, farklı frekanslarda ve farklıtroposferik modellerle değerlendirilmiştir. Son olarak değerlendirme sonuçları,tekrar edilebilirlik prezisyon ve doğruluk açısından karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc.ThesisANALYSIS OF SOLUTION DIFFERENCES CAUSED BY PROCESSINGSOFTWARES FOR GEODETIC GPS SURVEYHüseyin KEMALDEREZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Geodesy and Photogrammetry EngineeringThesis Advisor: Asst.Prof. Ş.Hakan KUTOĞLUJuly 2005, 110 pagesThe aim of this thesis is to analyse the solution differences steming from theprocessing softwares utilizied for geodetic GPS survey.Theoretical background necessary for this study is given in Chapter 2 under the titleof Main Aspects of GPS, Main Specifications of GPS Processing Softwares andAnalyse Models in Chapter 3, and Processing Softwares Used for This Aplication inChapter 4.In this study, ten points are selected from IGS Network, five of which are chosen to beon about the same latitude and other five on about the same longitude in order toobserve the effects of point configuration on the resulting coordinate accuracies.These ten points were processed with two commercial softwares, namely TSS andGeoGenius.ABSTRACT (continued)Precise ephemerides and observation files for selected IGS points are used in theprocessing. As opposed to TSS software, GeoGenius software enables observationfiles to be processed with different frequencies and different tropospheric models.As a result, processing results from both softwares are compared for theirrepeatability, precision, and accuracy capabilities.