İzotropik dikdörtgen levhaların burkulma analizi
The buckling analysis of isotropic rectangular plates
  1. Tez No: 198239
  2. Yazar: MÜMİNE YAMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET FATİH ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Burkulma analizi, izotropik dikdörtgen plaklar, kritik burkulma yükü
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZETYüksek Mühendislik TeziZOTROP K D KDÖRTGEN LEVHALARINBURKULMA ANAL ZMümine YAMANZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsünşaat Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih ALTANEylül 2005, 62 SayfaTek doğrultuda, statik yükleme altında, basit mesnetli, izotropik dikdörtgen plaklarınburkulma problemi incelenmiştir. Kritik burkulma yükünün, analitik çözümü yapılmıştır.Aynı problemin sayısal çözümü SAP2000 programı ile yapılmış, iki çözüm sonucukarşılaştırılarak güvenirlik kontrol edilmiştir. Sonuçların birbiri ile uyumlu olduğuanlaşıldıktan sonra çeşitli boyutlardaki plakların kritik burkulma yükleri bulunmuştur. Heriki çözüm sonuçlarının grafikleri oluşturulmuş ve grafikler üzerinde sonuçlarkarşılaştırılmıştır.Bu çalışmada, plak boyutlarının değişimi ile kritik burkulma yükündeki değişimlerincelenmiştir. Çalışmaya göre, plakların yük doğrultusuna dik kenar boyutununarttırılmasının kritik burkulma yüküne önemli derece etki ettiği görülmüştür. Kullanılananalitik çözüm yöntemine göre, yük doğrultusuna paralel yöndeki boyut değişimininsonuçlara etkisi yoktur. Analitik ve sayısal çözüm sonuçlarına göre yük doğrultusunaparalel kenar sabit tutularak, yük doğrultusuna dik kenar boyutunun artmasıyla kritikiiiÖZET (devam ediyor)burkulma yükü değeri azalmaktadır. Yük doğrultusuna paralel kenar boyutu aynı olan ikiplaktan kare geometriye sahip olan plağın, dikdörtgen geometriye sahip plağa göre kritikburkulma yükü daha küçüktür. Plak kare geometriye yaklaştıkça kritik burkulma yüküdeğeri azalmaktadır. Bu çalışmada kritik burkulma yük değerine kesit boyutu önemlibiçimde etki etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisTHE BUCKLING ANALYSIS OF ISOTROPICRECTANGULAR PLATESMümine YAMANZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Civil EngineeringThesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Mehmet Fatih ALTANSeptember 2005, 62 pagesThe problem of finding the buckling load of simply supported, isotropic rectangular platesunder uniaxial, statical loading is studied. An analytical solution of critical buckling load isemployed. The numerical analyses of the same problem is made by using SAP2000program, the reliability is controlled by comparing two solutions. After the comprehensionof the results similarities, critical buckling loads of different dimensions are found. Thegraphics of both of the results for solutions are formed and the results are compared byusing these graphics.In this study, variations of the critical value of buckling load with the changes of platesdimensions are investigated. According to the study, the increase of the edge dimensionwhich is perpendicular to the loading direction significantly influences the critical bucklingload. According to analytical solution method that is used, the difference of edgedimension which is parallel to loading direction has no effect on results. Analysis of thestudy show that if the edge which is parallel to loading direction remain fixed and the edgedimension which is perpendicular to the loading direction increases, critical buckling loadvABSTRACT (continued)diminishes. Among two plates that have same edge dimension which is parallel to theloading direction, the one that has square geometry has a critical buckling load smallerthan rectangular one. When plate become square critical buckling load diminishes. In thisstudy, the cross-section dimension has significant effect on critical buckling load value.Key Words : Analysis of buckling, isotropic rectangular plates, critical buckling load.Science Code : 624.03.01vi