Cep işlemede takım yolu hareketlerinin ve kesme parametrelerinin yüzey pürüzlülüğüne etkilerinin incelenmesi
An investigation of cutter path strategies and cutting parameters effects on surface roughness in pocket milling
  1. Tez No: 198256
  2. Yazar: NAZIM SAKARYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEVDET GÖLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Cep işleme, Takım yolu stratejileri, Taguchi yöntemi, Yüzeypürüzlülüğü, Pocket milling, Cutter path strategies, Taguchi method, Surface roughness
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziCEP ŞLEMEDE TAKIM YOLU HAREKETLER N N VE KESMEPARAMETRELER N N YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNE ETK LER N NNCELENMESNazım SAKARYAZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Cevdet GÖLOĞLUHaziran 2005, 75 sayfaBilgisayarlı Sayısal Denetim (BSD) tezgahlarının ve imalat yazılımlarının gelişmesi ile büyükhacimlerde talaş kaldırılabilmek mümkün olmuş, imalat maliyetleri oldukça düşmüştür.malat maliyetlerinin azaltılmasında önemli bir etken olan kesme parametrelerinin doğruseçimi, arzu edilen yüzey pürüzlülüğüne ulaşmayı kolaylaştırmaktadır. stenilen yüzeypürüzlülük değerleri ancak kesme parametrelerinin iyi bir kombinasyonu neticesinde eldeedilebilmektedir.Yapılan bu deneysel çalışmada; plastik hacim kalıplarının talaşlı imalatında yaygın olarakkullanılan cep işleme işleminde takım yolu stratejileri ve kesme parametrelerinin yüzeypürüzlülüğüne etkisi araştırılmıştır. EN/DIN 1.2738 kalıp çeliği üzerinde tek yönlü, zigzag vespiral takım yolları kullanılarak yüksek hız çeliği (HSS) kesici takımlarla cep işleme işlemlerigerçekleştirilmiştir.ÖZET (Devam Ediyor)Her üç takım yolunda kontrol edilebilen kesme parametreleri olan, kesme hızı, ilerleme, talaşderinliği ve kesici yanal adımı için dört farklı seviye değerleri belirlenmiştir.Oluşması muhtemel kombinasyonların sayısının fazla olması zaman ve malzeme maliyetleriniartırdığından dolayı Taguchi'nin geliştirdiği deney sayısında azalma sağlayan ortogonaldizileri kullanılmıştır. Yapılan çalışmada pürüzlülük için seçilen ?En Küçük - En yi?Sinyal/Gürültü (S/N) oranı yardımıyla ANOVA çizelgeleri oluşturulmuş, etken parametrelerve ilgili parametreler için etken seviyeler belirlenmiştir. Takım yolları için belirlenen en etkinseviyelere göre doğrulama deneyleri gerçekleştirilmiştir.Cep işleme için son talaş işlemesinde kesme hızı, ilerleme, talaş derinliği ve yanal ilerlemeninen iyi seviye değerleri uygulanarak yapılan deney neticesinde oluşan pürüzlülük değerleriaçısından spiral takım yolunun en ideal olduğu görülmüştür. Belirlenen kesme parametreleriile bulunan yüzey pürüzlülük değerlerinin, taşlama, honlama vb. ileri bitirme işlemlerindekullanılan yöntemler ile elde edilen pürüzlülük değerlerine mümkün olduğunca yaklaşılarakbu bitirme işlemleri için harcanan zamandan tasarruf sağlamak mümkün olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisAN INVESTIGATION OF CUTTER PATH STRATEGIES AND CUTTINGPARAMETERS EFFECTS ON SURFACE ROUGHNESS IN POCKET MILLINGNazım SAKARYAZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mechanical EducationThesis Advisor: Asst. Prof. Cevdet GÖLOĞLUJune 2005, 75 pagesHigh volume chip removal capability has become possible with the development of CNCmachine tool and CAM software which has led to the reduction in manufacturing cost. Theselection of correct cutting parameter, which is an important factor in decreasingmanufacturing cost, makes easy to arrive at the desired surface roughnesses. The desiredsurface roughness values can only be obtained by a good combination of cutting parameters.In the experimental study conducted the effects of cutter path strategies and cuttingparameters on surface roughness in pocket milling, which is widely used in machining ofmoulds, have been investigated. One direction, zigzag and spiral cutter path strategies havebeen employed on a mould material of EN/DIN 1.2738 with HSS end mills. Four levels ofcontrol parameters in three cutter path strategies have been determined for cutting speed, feedrate, depth of cut and step over.ABSTRACT (continued)Due to the fact that large number of combination of experiments rises the costs of materialand takes much time, Taguchi?s orthogonal array minimizing the number of experiment hasbeen employed. In the study conducted, ANOVA tables have been formed by Signal/Noiseratios with the chosen the-lower-the-better quality characteristic of surface roughness. Theeffective parameters and their effective levels have been determined. Then, the confirmationtests for those effective levels of different cutter path strategies were experimented.According to the result of the experiments, the spiral cutter path strategy has been found thebest ideal cutter path strategy for finish passes of pocket milling based on the best levels usedof cutting speed, feed rate, depth of cut and step over. Narrowing the gap between the surfaceroughness values found by the cutter parameters determined and the surface roughness valuesobtained by further finishing operations such as grinding, honing etc. helps facilitateincreasing the quality of the product and shortening the machining time.