Mühendislikte tersine problem uygulamaları için genetik programlama yaklaşımı
Genetic programming approach for inverse problem implemantations in enginering
  1. Tez No: 198255
  2. Yazar: YENAL ARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEVDET GÖLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik Programlama, Tersine problem, şleme, Genetic programming, Inverse problem, Machining
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZETBilim Uzmanlığı TeziMÜHEND SL KTE TERS NE PROBLEM UYGULAMALARI Ç N GENET KPROGRAMLAMA YAKLAŞIMIYenal ARSLANZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakina Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Cevdet GÖLOĞLUHaziran 2005, 59 sayfaMühendislik problemlerinden doğası gereği yararlanıcılar için oldukça fazla çözüm eldeedilme imkanı vardır. Bulunan çözümler arasında birden fazla kabul edilebilen veya optimumolarak değerlendirilen çözümler bulunmaktadır. Mühendislikte ileri çözümün yanında tersineçözümün istendiği durumlarla da karşılaşılmaktadır. Tersine problem kabaca cevabın bilindiğifakat sorunun bilinmediği problemler olarak tanımlanabilir.Bu çeşit problemler için Evrimsel Algoritmaların bir alt dalı olan Genetik Programlama (GP)uygun çözümler sağlamaktadır. GP yaklaşımı, daha önceden tanımlanmış algoritmalar yerineevirilerek ilerlemekte ve sonucu ortaya çıkarmaktadır. Yapılan bu çalışmada, GP yaklaşımıkullanılarak, bir yazılım geliştirilmiş ve mühendislikte tersine problem uygulamaları içinçözümler üretilmiştir. Elde edilen sonuçlar, GP yaklaşımının kullanıldığı yazılımın başarılısonuçlar ürettiğini göstermiştir.ÖZET (Devam Ediyor)Geliştirlen yazılım mühendislik alanında cevabın bilindiği fakat sorunun bilinmediğiproblemlere kolaylıkla uygulama şansına sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisGENETIC PROGRAMMING APPROACH FOR INVERSE PROBLEMIMPLEMANTATIONS IN ENGINEERINGYenal ARSLANZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mechanical EducationThesis Advisor: Asst. Prof. Cevdet GÖLOĞLUJune 2005, 59 pagesThe vast number of possible solutions can be obtained for the beneficiaries from engineeringproblems due to their natures. Among the solutions discovered more than ones can beaccepted or can be evaluated as optimum. In engineering domain, despite, generally, the needof forward problem solution cases, it can be faced with the cases that inverse solutions arerequired. Inverse problem can be stated as the problems that the solution is known but theanswer.Genetic Programming (GP) which is a branch of Evolutionary Algorithms can providesolutions for this kind of problems. The GP approach uses a method to evolve computerprograms for drawing the conclusion instead of using pre-defined algorithms. In this studyconducted, a computer program with GP approach has been developed and the solutionsABSTRACT (Continued)have been generated for inverse problems in engineering. The results obtained show thecomputer program employing GP approach generates successful solutions.The software developed gives a chance to be easily implemented for the problems that theanswers are known but the problems are not known.