Aterosklerozda bilirubinin okside LDL oluşumu üzerindeki koruyucu etkisinin tıkalı damar sayısı açısından incelenmesi
Investigating the protective effect of the biluribin according to the number of obstructed arteries in atherosclerosis
- Tez No: 198257
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VOLKAN SÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, okside LDL, bilirubin.xi, Atherosclerosis, oxide LDL, bilirubin.xii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETBilirubin seviyesinin azalması koroner hastalıkları ile bağlantılıdır. Bilirubin, LDLoksidasyonunu ve aterosklerozu engelleyici bir antioksidandır.Biz anjiyo olan kroner arter hastası bireylerde serum bilirubin ve okside LDL seviyelerinitespit ettik.Hastaları bir koroner arteri tıkalı olan, iki koroner arteri tıkalı olan ve koroner areteri tıkalıolmayan üç gruba ayırdık.Yapılan çalışmada, bilirubin ve okside LDL seviyeleri arasında doğrudan bir değişikliğeneden olabilecek bir bağlantı bulamadık. Fakat bir ve iki damarı tıkalı olan hastalar ile normalartere sahip hastaların okside LDL seviyeleri arasında anlamlı fark bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDecreased serum bilirubin levels have been associated with coronary artery disease. It isbelived bilirubin acts as antioxidant preventing oxidized LDL formation and subsequentatherosclerosis.We determined serum oxidized LDL and bilirubin levels of the coronary artery diseasepatients who were diagnosed angiographycally.We separeted patients into three groups which were one coronary artery obstruction, twocoronary artery obstruction and no coronary artery obstruction (N artery group). All of thethree were diagnosed angiographycally.We couldn?t find direct inverse relation between the bilirubin and oxidized LDL levels of thethree groups , but we have found significant differences between oxidized LDL levels of theone , two obstruction patients and N artery obstruction patients.