Tuzaklı yapılarda elektriksel iletkenliğin sıcaklıkla değişimi
The variation of the electrical conductivity by the temperature in structure with traps
  1. Tez No: 198394
  2. Yazar: MURAT KARA
  3. Danışmanlar: DR. AHMET ŞENOL AYBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akımdaki İlk Artış Metodu, Aktivasyon Enerjisi, AS ve RC Metodları, Pik Şekli Metodu, TSC veTL Yöntemleri, Activation Energies of Traps, AS and RC Methods, Initial RiseMethod, Peak Shape Method, TSC and TL Methods
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
iiÖZETYüksek Lisans TeziTUZAKLI YAPILARDA ELEKTRİKSEL İLETKENLİĞİN SICAKLIKLADEĞİŞİMİMurat KARAAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim DalıDanışman: Öğr.Grv.Dr. A.Şenol AYBEK2005, Sayfa 58Bu çalışmada, ısıl yolla uyarılmış akım tekniği incelendi. Isıl yollauyarılmış akım tekniği yarı iletkenlerdeki yük taşıyıcılarının belirlenmesindeyaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Isıl yolla uyarılmış akımölçümlerinden elde edilen bilgilerin incelendiği çeşitli teknikler vardır.Bunlar, dengemsi analiz, ısıtma hızı, pik şekli ve akımdaki ilk artışyöntemleridir. CdS yarı iletken filminin aktivasyon enerji değerleri akımdakiilk artış ve pik şekli yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir. Aktivasyon enerjideğerlerinin 0,017-0,143 eV arasında yer aldığı hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTMaster of Science ThesisTHE VARIATION OF THE ELECTRICAL CONDUCTIVITY BY THETEMPERATURE IN STRUCTURE WITH TRAPSMurat KARAAnadolu UniversityGraduate School of SciencesPhysics ProgramSupervisor: Dr. A. Şenol AYBEK2005, 58 pagesIn this study, thermally stimulated current technique (TSC) wasstudied. Thermally stimulated current is a measurement technique widelyused for the investigation of charge carrier traps in semiconductor materials.There are various of techniques for determining the trap parametersobtained from the TSC. These are quasiequilibrum analysis, heating rate,peak shape and initial rise methods. The Activation energies of CdSsemiconductor films were determined from using initial rise and peak shapetechniques. Various trapping levels at CdS films have been found to liebetween 0,017 and 0,143 eV .