Bazı sübstitüe benzinidenilin türevlerinin mutajenik aktivitelerinin ames salmonella mikrozom testi ile araştırılması
Investigation of some substituted benzinidenilin derivates by salmonella mutagenicity test
- Tez No: 198393
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİLİZ SUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ames Test, Mutajenite, Benzinideniline, Salmonellatyphimurium, Metabolik Aktivasyon.i, Ames Test, Mutagenicity, Benzinidenilin, Salmonellatyphimurium, Metabolic Activation.ii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBAZI SÜBSTİTÜE BENZİNİDENİLİN TÜREVLERİNİN MUTAJENİKAKTİVİTELERİNİN SALMONELLA MUTAJENİTE TESTİ İLEARAŞTIRILMASISinem YÜKSELAnadoluÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Yard.Doç.Dr. Filiz SUSUZ2005, 86 sayfaBu çalışmada, 8 Benzinidenilin türevlerinin mutajenik etkileri,metabolik aktivasyon olmadan ve olarak Ames/Salmonella /Mikrozom testiyoluyla araştırılmıştır. Deneyde Salmonella typhimurium TA 98 ve TA 100suşları kullanılmıştır. TA 98 çerçeve kaymasına yol açan mutajenlerin, TA100 ise baz çifti değişimine yol açan mutajenlerin belirlenmesi içintasarlanmıştır.Deneylerde organizma sayılarında doza bağlı artışlar gözlenmiştir vebunlar zayıf mutajenisite olarak düşünülmüştür. Deneysel ve çözücü kontrolgrupları arasında önemli farklılıklar olumlu sonuçlar olarak düşünülmüştür.Yapı-aktivite ilişkileri mutajenler ve zayıf mutajenler olarak elealınan bileşimler için tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisINVESTIGATION OF SOME SUBSTITUTEDBENZINIDENILIN DERIVATES BYSALMONELLA MUTAGENICITY TESTSinem YÜKSELAnadolu UniversityGraduate School of SciensesBiology ProgramSupervisor: Assist. Prof. Dr. Filiz SUSUZ2005, 86 pagesIn this study, the mutagenic effects of these 8 Benzinidenilinderivatives were investigated by Ames Salmonella/Microsome test in theabsence and presence of metabolic activation. Salmonella typhimurium TA 98and TA 100 strains were used in experiments. TA 98 is designed forframeshift mutagens, TA 100 is designed for base-pair mutagens.Dose-dependent increases were observed in the number of organizmand considered as a weak mutagenicity experiments. Significant differenciesbetween experimental and solvent control groups were considered as positiveresults.Structure-activity relationships were discussed for the compoundsconsidered as mutagens and weak mutagens.