Verilerin normal dağılıma sahip olmaması durumunda kontrol grafiklerinin oluşturulması
Constructing control charts when the distribution of the data is not normal
- Tez No: 198398
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BERNA YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Shewhart Kontrol Grafikleri, Asimetri Ölçüleri, Eğiklik, statistiksel Kalite Kontrol, Birimler Kontrol Grafiği, Shewhart Control Charts, Asymmetry Constants, Statistical Process Control, Skewness, Control ChartsFor Individuals.ii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziVER LER N NORMAL DAĞILIMA SAH P OLMAMASIDURUMUNDAKONTROL GRAF KLER N N OLUŞTURULMASIBetül KANAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsüstatistik Anabilim DalıDanışman: Yard. Doç. Dr. Berna YAZICI2005, 105 Sayfaşletmelerin günümüz koşullarında yaşamlarını sürdürebilmeleri içinürün ve süreç kalitesinin ölçülmesine ve geliştirilmesine yönelik olarakyüksek disiplin ve istatistiksel tekniklerin kullanımına dayanan faaliyetlerüzerinde durmaları bir gereklilik haline gelmiştir. Toplam Kalite Kontrolü,Kalite Güvence Sistemi, Toplam Kalite Yönetimi ve benzeri birçokçalışmalar son yıllarda gittikçe artan bir önem kazanmaya başlamıştır. Buçalışma, Toplam Kalite Yönetimi modelinin teknik faaliyetlerinde yer alanstatistiksel Süreç Kontrolüne destek olması amacıyla hazırlanmıştır.Bu çalışmanın amacı süreçlerde normal dağılmayan veriler ilekarşılaşıldığında eğiklik düzeltmesi ile Shewhart kontrol grafiklerininoluşturulmasıdır. Çalışmada grafiklerin çizimi için teknikler açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisCONSTRUCTING CONTROL CHARTSWHEN THE DISTRIBUTION OF THE DATAIS NOT NORMALBetül KANAnadolu UniversityGraduate School of SciencesStatistics ProgramSupervisor: Assist. Prof. Dr. Berna YAZICI2005, 105 pagesFor the companies to survive in current conditions, it is aneccessity that they work on activities based on high discipline andusage of statistical technics aimed at measuring the product andprocess quality. Total Quality Control, Quality Assurance System,Total Quality Management and many studies alike have recentlygained an increasing importance. This study aims to support theStatistical Process Control which takes place in Total QualityManagement technical activities.The aim of this study is to construct the Shewhart ControlCharts with skewness correction when the distribution of the data isnot normal. The technics for constructing the charts are given in thestudy.