Uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri yöntemlerinin arkeolojiye uygulanması
The use remote sensing and geographical information system methods on archaeology
  1. Tez No: 198405
  2. Yazar: İBRAHİM MURAT OZULU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Jeodezi ve Fotogrametri, Archeology, Astronomy and Space Sciences, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Algılama, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Arkeoloji, statistik, Remote Sensing, Geographical Information Systems, Archaeology, Statistics
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çorum l sınırları içerisindeki arkeolojik alanlar üzerinde, UzaktanAlgılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri tekniklerinin örneklerle uygulanmasıçalışmanın amacını oluşturmaktadır. Uzaktan Algılama ve Coğrafi BilgiSistemlerinin, sayısal arazi modeli, sınıflandırma, sorgulama, yeniden değer atama,aritmetik işlemler, yorumlama, görüntü düzeltme ve görüntü işleme gibi en sıkkullanılan temel fonksiyonları arkeolojik çalışmalarda kullanılması örneklerlegösterilmiştir.Arkeolojik alanlara ait konumsal ve öznitelik bilgileri sayısal ortamaaktarılmış, oluşturulan veri tabanı yardımıyla öznitelikler üzerinden sorgulama veanalizler yapılmıştır. Sayısal arazi modeli üzerinde, arkeolojik alanlara ait eğim,bakı ve akarsulara uzaklık gibi konumsal özellikler elde edilmiş sayısal ortamdagrafik çizimler olarak haritalanmıştır.Ortak özelliklerin aynı anda bulundukları alanların belirlenmesi içinözellikler kendi içerisinde sınıflara ayrılmış ve önemine göre puanlandırılmıştır.Puanlandırma işlemi istatistik analiz sonuçları ve yerleşim yerlerine ait ortaközellikler göz önüne bulundurulmuş ve harita üzerinde, ortak özelliklere sahipalanlar belirlenmiştir. Bilinen arkeolojik noktaların %77'si ile rastgele atılannoktaların %72'si belirlenen alanlar üzerinde bulundukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to carry out remote sensing and geographicalinformation systems techniques on archeological areas which are located in Çorumas an example. The use of basic functions of remote sensing and geographicalinformation systems such as digital elevation model, classification, querying,reassigning value, arithmetical operation, interpretation, image correction andimage processing on archeological studies, are shown by examples.Spatial and attribute information of archeological areas are transferred todigital environment and some queries and analyses are made by the help ofcomposed databases about attributes. Some spatial information, such as slope,aspect and distance from streams, are determined on digital elevation model andmapped by graphical drawings.To determine the areas with common attributes which are found on areasat the same time are classified and rated by numbers according to theirconsequence. After rating the areas according to statistical results and commoncharacteristics of settling, areas that have common characteristics are determined.As a result 77% of known archeological points and 72% of randomly assignedpoints are found on determined areas.