ZSM-5 zeolitinde helyum ve argonun adsorpsiyonunun GCMC simülasyonu ile incelenemsi
Study of adsorption of helium and argon in ZSM-5 with GCMC simulation
  1. Tez No: 198407
  2. Yazar: MURAT TEKECİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖNDER ORHUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, ZSM-5, Simülasyon, Monte Carlo Yöntemi, GibbsYüzey Aşırı Değişkenleri, Adsorption, ZSM-5, Simulation, Method of Monte Carlo, Gibbs Surface ExcessVariables
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziZSM-5 ZEOLİTİNDE HELYUM VE ARGONUN ADSORPSİYONUNUN GCMCSİMÜLASYONU İLE İNCELENMESİMurat TEKECİAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim DalıDanışman: Prof.Dr.Önder ORHUN2005, 73 SayfaBu tez çalışmasında, genel olarak adsorpsiyon olayının incelenmesinde bilgisayarsimülasyonlarının kullanımı ele alınmıştır. Bu kapsamda başlangıç olarak sentetik bir zeolit olanZSM-5 de helyum ve argonun adsorpsiyonuna ilişkin Grand Canonic Monte Carlo (GCMC)simülasyon çalışmaları incelenmiştir. ZSM-5 zeolitinin tercih edilmesinde, yapı hakkında çok fazladeneysel verinin mevcut olması ve yapısında değiştirilebilir katyonların bulunmaması sebebiylekuvvetli elektrik alanlar tarafından ortaya çıkartılan zorlukların ortadan kalkması etkili olmuştur.Çalışmada, helyumun ZSM-5 de simülasyonu gerçekleştirilerek, ZSM-5 in özgül helyum gözenekhacmi 0.166 cm3/g olarak bulunmuştur. Çalışmada ayrıca argonun ZSM-5 de adsorpsiyonununsimülasyonuna ilişkin yapılmış bazı çalışmalar incelenmiş ve sonuçların, deney sonuçlarıylakarşılaştırılması ele alınmıştır. Bu karşılaştırmada, Gibbs ara yüzeyinden yola çıkılarak, yüzeyaşırı değişkenlerinin, simülasyon sonuçlarının literatür ile uyuşmasında etkisi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisSTUDY OF ADSORPTION OF HELIUM AND ARGON IN ZSM-5 WITHGCMC SIMULATIONMurat TEKECİAnadolu UniversityGraduate School of SciencesPhysics ProgramSupervisor: Prof.Dr.Önder ORHUN2005, 73 pagesIn this thesis, in general, the usage of computer simulations was concerned withinvestigating the adsorption process. By this extention as a preface, in ZSM-5, which is asynthetic zeolite, regarding to adsoption of helium and argon, Grand Canonic Monte Carlo(GCMC) simulation studies was investigated. In the preference of ZSM-5 zeolite, theexistence of too many experimental data about its structure and removed difficulties of thestrong effect of electrical fields because of the absence of mobile cations, was the main effect.In this study, helium was simulated in ZSM-5 and specific pore volume of helium in ZSM-5was found 0.166 cm3/g. Some investigations concerned with the simulation of adsorpsion ofargon in ZSM-5 were taken up and the comparison of its results to experimental results wasinvestigated. In this comparision, starting out with Gibbs intersection, the effect of surfaceexcess variables in competance of results of simulations with literature was studied.