Bazı 2-sübstitüe perimidin bileşiklerinin mutajenik aktivitelerinin ames mutajenite testi ile belirlenmesi
Determination of mutajenic activities of some 2-substituted perimidine compounds by ames mutagenicity test
  1. Tez No: 198415
  2. Yazar: BURCU KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHTAP KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mutajenite, Ames test, Mikrozom, Perimidin, Salmonellatyphimurium, Mutagenicity, Ames assays, Microsome, Perimidine, Salmonellatyphimurium
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
iÖZETYüksek Lisans TeziBAZI 2-SÜBSTİTÜE PERİMİDİN BİLEŞİKLERİNİNİN MUTAJENİKAKTİVİTELERİNİN AMES MUTAJENİTE TESTİ İLE BELİRLENMESİBurcu KORKMAZAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Mehtap KUTLU2005, 99 sayfaBu çalışmada, 8 perimidin türevlerinin mutajenik etkileri, ayrıca metabolikaktivasyon olmadan ve olarak Ames/ Salmonella/ Mikrozom testi yoluylaaraştırılmıştır. Deneyde Salmonella typhimurium TA 98 ve TA 100 suşlarıkullanılmıştır. TA 98 çerçeve kaymasına yol açan mutajenlerin, TA 100 ise bazçifti değişimine yol açan mutajenlerin belirlenmesi için kullanılmıştır. S9yokluğunda pozitif kontrol olarak TA 100 için sodyum azid, TA 98 için 4-nitro-o-fenilendiamin, S9 varlığında ise her iki suş için 2-Aminofluoren kullanılmıştır. Testsonuçları iki deneyin ortalaması alınarak değerlendirilmiş ve pozitif ve negatifkontrol grupları ile karşılaştırılmıştır. Buna göre, genel bir tarzda maddeler toksiketkili bulunmuşlar ve mutajeniteleri toksisiteleri yoluyla maskelenebilir.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTMaster of Science ThesisDETERMINATION OF MUTAGENIC ACTIVITIES OF SOME 2-SUBSTITUTED PERIMIDINE COM POUNDS BY AMES MUTAGENICITY TESTBurcu KORKMAZAnadolu UniversityGraduate School of SciensesBiology ProgramSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehtap KUTLU2005, 99 pagesIn this study, the mutagenic effects of these 8 perimidine derivatives were alsoinvestigated by Ames/ Salmonella/ Microsome test in the absence and presence ofmetabolic activation. TA 98 and TA 100 strains were used in experiments. TA 98 isdesigned for frame- shift mutagens and TA 100 is designed for base-pair mutagens.At the absence of S9, Sodyum Azid was used as a positive control for TA 100, 4-Nitro-o Fenilendiamin was used for TA 98. At the prence of S9, 2-Amino fluorenewas used as a positive control for both test strains. Solvent Dimetyl sulphoxyd(DMSO) and sponton control groups were used as a negative control. Results ofexperiments were compared with positive and negative control groups data. Sothat, in a general manner the compounds were found to have toxic effects and theirmutagenicity may be masked by their toxicity.