İnternette güvenlik ve saldırı sezme sistemleri
Security on the internet and intrusion detection systems
- Tez No: 198420
- Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR HOŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: nternet'te güvenlik, bilgi güvenliği, saldırı sezmesistemleri, Security on the internet, information security, intrusiondetection systems
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, nternet'te güvenlik kavramı ve yeni bir güvenlikteknolojisi sayılabilecek saldırı sezme sistemleri işlenmiştir. Bunun için bilgigüvenliği ile ilgili kavramlar açıklanmış ve nternet bağlantısına sahipsistemlerde bilgi güvenliğinin karşı karşıya olduğu tehditler anlatılmıştır.Sistemlerin ve bilgilerin nternet'ten gelebilecek olan tehditlere karşıgüvenliğinin sağlanması için kullanılan araçlara ve tekniklere değinildiktensonra saldırı sezme sistemleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Son olarakbir saldırı sezme sistemi yazılımı başarımının belirlenmesi amacı ile uygunbir ağ ortamına uygulanarak test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of security on the internet and intrusiondetection systems, considered a new security technology, are mentioned. Forthis reason the concepts about information security are explained and threatsof information security on the systems that has internet connection aredescribed. After explaining the tools and methods used to protect systemsand information from the threats coming over the internet, intrusiondetection systems are studied in detail. Finally, an intrusion detection systemwas tested to determine its performance in a suitable network environment.