İnternet güvenliği kavramları ve teknolojileri
Internet security concepts and technologies
- Tez No: 104119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: İnternet güvenliği, Uygulanabilir çözüm, Bilgi güvenliği elamanları, Uygulama ortamı, Maliyet, Internet security, Feasible solution, Information security elements, Application platforms, The cost
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Üniversitesi : İstanbul Teknik Üniversitesi Enstitüsü : Fen Bilimleri Anabilim Dalı : Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği Programı : Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği Tez Danışmanı : Doç. Dr. A.Coşkun SÖNMEZ Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans -Haziran 2001 ÖZET İNTERNET GÜVENLİĞİ KAVRAMLARI VE TEKNOLOJİLERİ Osman KARAAHMETOĞLU Bu çalışmada, internet güvenliği kavramları ve teknolojileri üzerine yapılan yoğun bir araştırmadan sonra uygulanabilir bilgi güvenliği çözümü elde edilmiştir. Bu bilgi güvenliği çözümü, maliyet, ölçeklenebilirlik, tutarlılık, gizlilik ve güvenilirlik ölçütlerini sağlamaktadır. Bu bilgi güvenliği çözümünün oluşturulmasında ilk olarak kurumun güvenlik ihtiyaçları belirlenmiş ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda, bilgi güvenliği çözümlerinin vazgeçilmez elamanları olan firewall, saldırı sezme sistemleri, virüs tarama sunucuları, şüpheli durum sezme sunucuları ve yüksek şifreleme teknolojileri kullanılmıştır. Firewall' 1ar ile, yerel ağ ile internet arasında iki katmanlı bir koruma duvarı oluşturulmuş, bu duvarın aşılması olasılığı da düşünülerek, hassas bilginin değiş tokuş edildiği bölmelerde saldırı sezme sistemleri ve yüksek şifreleme teknolojileri kullanılmıştır. Bilgi güvenliğinde iyi ürünlerin kullanılmasından daha önemli olan bu ürünlerin çalıştığı ortamdır. Bu çalışmada bilgiyi korumak için oluşturulan sistemin maliyetinin bilginin değerinden daha fazla olmaması gerçeğini unutmayarak, Windows NT işletim sistemi sunucu işletim sistemi olarak seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
University : İstanbul Technical University Institute : Institute of Science and Technology Science Programme : Control and Computer Engineering Programme : Control and Computer Engineering Supervisor : Ass. Prof. A.Coşkun SÖNMEZ Degree Awarded and Date : MSC - June 2001 ABSTRACT INTERNET SECURITY CONCEPTS AND TECHNOLOGIES Osman KARAAHMETO?LU In this study, after an intensive research about internet security concepts and technologies, a feasible information security solution is proposed. This information security solution provides the criterions of the confidentiality, integrity, availability, reliability, scalability and cost. In the first phase of devoloping this information security solution, the security needs of an organization are determined and in according to this needs, firewalls, intrusion detection tools, antivirus servers, anomaly detection tools and high encryption technologies which are inalienable elements of the information security are used. Two layered protection wall are build between local network and internet by firewalls and and by taking the possibility of this wall being passed over into account, the intrusion detection tools and high encryption technologies are used at the segments which sensitive information are exchanged. The more important thing than using good products in information security is the platform on which these work. By not forgetting the fact that the cost of the system created for protecting the information is not higher than the value of it, the Windows NT operating system is selected as the server operating system.