İnşaat sektöründe yüklenici firmalar için WEB-tabanlı bilgi yönetimi sistmi: Yükleniciler için bilgi platformu (YİBİP)
WEB based knowledge management system for contractors in the contruction industry: Knowledge platform for contractors (KPFC)
  1. Tez No: 198419
  2. Yazar: SERKAN KIVRAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖKHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüklenici Bilgi Platformu, nşaat Projelerinde BilgiYönetimi, Örtülü Bilgi, Bilgi Paylaşımı, Web TabanlıSistemler
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziNŞAAT SEKTÖRÜNDE YÜKLEN C F RMALAR Ç N WEB-TABANLIB LG YÖNET M S STEM : YÜKLEN C LER Ç N B LGPLATFORMU ( YiBiP )SERKAN KIVRAKAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsünşaat Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yard.Doç.Dr. Gökhan ARSLAN2005, 115 sayfaBilgi yönetimi, inşaat sektöründe çok önemli yapı taşlarından biri halinegelmiştir. Bilgi, temelde örtülü bilgi ve açık bilgi olmak üzere iki türdevarolmaktadır. Örtülü bilgi insanların zihninde taşıdıkları bilgi türüdür.nşaat projelerinin yapım aşamasında başvurulan bilgiler çoğunlukla bu tipbilgi türünden oluşur. Proje ile ilgili problemler, çözümleri, teknik bilgiler,tecrübeyle edinilen bilgiler genellikle teknik personel ve uzmanların zihnindeyer almaktadır. Deneyim ve bilginin paylaşılması, bir sonraki projelerdebenzer sorunların çözümlerinde zaman kazandırır ve maliyet tasarrufusağlar. Bu çalışmanın amacı inşaat projelerinde yüklenici firmalar için bilgikayıplarını engelleyecek ve bilginin şirket içinde paylaşılmasını sağlayacakbir bilgi yönetimi sistemini ortaya koymaktır. Bu çalışmada, Türkiye'ninönde gelen 8 inşaat firmasında gerçekleştirilen bir araştırmaya yerverilmiştir. nşaat şirketi bünyesindeki açık ve örtülü bilginin elde edilmesive paylaşılmasına yönelik bir bilgi yönetimi modeli oluşturulmuştur. Bumodel doğrultusunda, elde edinilen bilgilerin depolanabildiği ve yenidenkullanılabildiği bir sistem olan Yükleniciler için Bilgi Platformu ( YiBiP )geliştirilmiş ve bu sistemin firmalara sağladığı avantajlar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisWEB-BASED KNOWLEDGE MANAGEMENT SYSTEM FORCONTRACTORS IN THE CONSTRUCTION INDUSTRY : KNOWLEDGEPLATFORM FOR CONTRACTORS ( KPfC )SERKAN KIVRAKAnadolu UniversityGraduate School of SciencesCivil Engineering ProgramSupervisor: Assist.Prof.Dr. Gökhan ARSLAN2005, 115 pagesKnowledge has become an important competitive tool for theconstruction industry. Knowledge consists of explicit and tacit knowledge.Tacit knowledge is based on the experience of individuals. This type ofknowledge usually is not captured during the construction phase. Capturingtacit knowledge and reusing in future projects can give constructioncompanies a strong competitive advantage. Sharing and reusing knowledgecan improve the business performance of the companies. The aim of thisstudy is to develop a web-based knowledge management system forcontractors in order to capture and reuse knowledge in construction projects.A survey was carried out among major Turkish construction contractors. Aknowledge management model is developed for capturing knowledge duringthe construction phase of a project and reusing them in future projects.Based on this model, a web-based knowledge management system calledKnowledge Platform for Contractors ( KPfC ) is proposed in order tomanage knowledge effectively in construction projects.Keywords : Contractor Knowledge Platform, Knowledge Management inConstruction Projects, Tacit Knowledge, Knowledge Sharing,Web-Based Systems.