Funguslar ile gallik asit üretiminde çeşitli bitkisel atıkların kullanılabilirliğinin araştırılması
Exploration for using various plant drain in production of gallic acid by fungi
- Tez No: 198423
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NALAN YILMAZ SARIÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Gallik asit, tannik asit, gallotanen, tannaz, küfler, Gallic acid, tannic acid, gallotannen, tannase, fungi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
iÖZETYüksek Lisans TeziFUNGUSLAR İLE GALLİK ASİT ÜRETİMİNDE ÇEŞİTLİ BİTKİSELATIKLARIN KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASIÖZKAN SARIKAYAAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Yard.Doç.Dr. Nalan YILMAZ SARIÖZLÜ2005, 120 SayfaGallik asit hidroliz olabilen tanenlerden (gallotanen) elde edilen, tıp veeczacılıktan boya, kimya ve besin endüstrilerine kadar çok geniş bir alandaçeşitli amaçlarla kullanılan bir organik asittir.Bu çalışmada tannaz ürettikleri bilinen 10 adet küf suşu kullanılarakgallotannen içeren sumak yaprakları, keçiboynuzu ve nar kabuklarındanfermantasyonla gallik asit üretimi yapılmıştır.Çalışmamızda P. zacinthae suşu ile sumak yaprağı M2 fermantasyonortamında 240 rpm çalkalanma ile gerçekleştirilen deneylerde 33. saatte eniyi verim gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTEXPLORATION FOR USING VARIOUS PLANT DRAİN İN PRODUTIONOF GALLİC ACİD BY FUNGİMaster of Science ThesisÖZKAN SARIKAYAAnadolu UniversityGraduate School of SciencesBiology ProgramSupervisor: Assist. Prof. Dr. Nalan YILMAZ SARIÖZLÜ2005, 120 PageGallic acid is obtained by hidrolizable tannens. İt is an organic acidwhich is used in a widespread area from medicine and pharmacy tochemistry and food industry.In this study, we produced gallic acid by fermentation used sumac leaves,carob and pomegranate husk by 10 units fungus strain which is knownproducing tannase.In our study, we had the best results at 33th hour by using P.zacinthaestrain, sumac leaves, in M2 fermentation medium, 240 rpm shake.