Vişne çekirdek yağı bileşiminin, termal özelliklerinin ve biyoaktivitesinin araştırılması
Investigation of the composition, thermal properties and bioactivity of sour cherry seed oil
  1. Tez No: 899234
  2. Yazar: FEHİME BÜYÜKARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİYE AYSUN KEPEKÇİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLTEN ŞEKEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Gıda Mühendisliği, Biology, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Vişne, Vişne Çekirdeği Yağı, Prunus cerasus, Gıda Atık, Yağ Ekstraksiyonu, Sour Cherry, Sour Cherry Seed Oil, Prunus cerasus, Food Waste, Oil Extraction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, vişne çekirdeklerinden soğuk ekstraksiyon (CP) ve çözgen ekstraksiyonu (SE) yöntemleriyle elde edilen yağ örneklerinin fizikokimyasal özellikleri, bileşimi, termal özellikleri, antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri incelendi. Vişne çekirdeklerinden soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen yağ (CPSO) verimi % 11,90 iken çözgen ekstraksiyon yöntemiyle elde edilen yağ (SESO) verimi ise % 9,58 olmuştur. Hunter kolorimetre kullanılarak yapılan renk analizinde CPSO için L*, a* ve b* renk değerleri sırasıyla 28,13±0,23, -2,78±0,04 ve 12,73±0,12 iken, SESO için elde edilen değerler 26,17±0,19, -2,18±0,03 ve 10,71±0,11 olarak belirlendi. DSC kullanılarak, 5, 10 ve 15 oC/dak ısıtma hızlarında edilen erime grafiklerinden pik sıcaklık değerleri CPSO için sırasıyla -22,23 oC, -18,28 oC ve - 16,94 oC iken SESO için ise -20,41 oC, -20,39 oC ve -17,94 oC olarak hesaplandı. DPPH metodu ile gerçekleştirilen antioksidan aktivite testinde EC50 değeri CPSO için 57,21 μl, SESO için 46,64 μl olarak hesaplandı. Ayrıca toplam fenolik madde miktarı SESO için 539,97 μg gallik asit/ml iken CPSO için ise 182,28 μg gallik asit/ml olarak tayin edildi. Antimikrobiyal test sonuçları hem CPSO'nun hem de SESO'nun Bacillus subtilis ve Staphylococcus aureus üzerinde antibakteriyel etkisinin olduğunu gösterdi. Her iki yağ örneği de test edilen funguslar üzerinde antifungal aktivite göstermedi.
Özet (Çeviri)
In this study, physicochemical properties, composition, thermal properties, antioxidant and antimicrobial properties of oil samples obtained from cherry pits by cold extraction (CP) and solvent extraction (SE) methods were investigated. The yield of oil (CPSO) obtained from cherry pits by cold pressing method was 11.90 %, while the yield of oil (SESO) obtained by solvent extraction method was 9.58 %. In the color analysis using Hunter colorimeter, the L*, a* and b* color values for CPSO were 28.13±0.23, -2.78±0.04 and 12.73±0.12, respectively, while the values obtained for SESO were 26.17±0.19, -2.18±0.03 and 10.71±0.11, respectively. Using DSC, the peaks were calculated as -22.23 oC, -18.28 oC and -16.94 oC for CPSO and -20.41 oC, -20.39 oC and -17.94 oC for SESO from the melting graphs obtained at heating rates of 5, 10 and 15 oC/min, respectively. In the antioxidant activity test performed by DPPH method, EC50 value was calculated as 57.21 μl for CPSO and 46.64 μl for SESO. In addition, total phenolic content was determined as 539.97 μg gallic acid/ml for SESO and 182.28 μg gallic acid/ml for CPSO. Antimicrobial test results showed that both CPSO and SESO had antibacterial effect on Bacillus subtilis and Staphylococcus aureus. Neither oil sample showed antifungal activity on the tested fungi.