Flueggea anatolıca gemici (euphorbıaceae) bitkisi üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostical studies on flueggea anatolica gemici (euphorbiaceae)
  1. Tez No: 192984
  2. Yazar: ERCAN MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE KÖKDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Flueggea anatolica, Euphorbiaceae, bergenin, LC/MS, İTK, VSK, izolasyon, yapı tayini, antimikrobiyal aktivite, Flueggea anatolica, Euphorbiaceae, bergenin, LC-MS, TLC, VLC, isolation, structure determination, antimicrobial activity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Meslek Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
FLUEGGEA ANATOLICA GEMİCİ (EUPHORBIACEAE) BİTKİSİÜZERİNDE FARMAKOGNOZİK ARAŞTIRMALARÖZETErcan Mert `Flueggea anatolica Gemici (Euphorbiaceae) Bitkisi ÜzerindeFarmakognozik Araştırmalar' Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri EnstitüsüFarmakognozi Programı Yüksek Lisans Tezi, Mersin 2005Flueggea Willd. (Euphorbiaceae) bir eski dünya cinsidir. Yeryüzünde 2 türü genişdağılım göstermektedir. Bu türler; F. microcarpa Blume ve F. suffruticosa (Pallas)Baillon'dır. F. microcarpa'nın kimyasal bileşimi detaylı olarak araştırılmıştır ve anabileşen olarak bergenin varlığı saptanmıştır.Bergenin farklı bitkisel kaynaklardan izole edilmiş olan bir bileşik olup laktonformda 4-O-metil gallik asitin C-glukoziti olarak bilinmektedir. Farmakolojikaraştırmalar bu bileşiğin antitussif, antienflamatuar, antifungal, in vitro anti-HIV veantihepatotoksik ve hepatoprotektif etkilere sahip olduğunu göstermiştir.F. anatolica, Kadıncık barajı vadisinde 1992 yılında botanikçi Yusuf Gemicitarafından keşfedilmiş bir relikt endemik türdür. Bu tür cinsin geniş yayılım gösterdiğialanlardan oldukça izole bir bölgede yetişmektedir. Literatürde, F. anatolica üzerindeyapılmış herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.Bu çalışmada F. anatolica'nın yaprak ve dal ekstreleri fitokimyasal açıdanaraştırılmıştır. Ekstrelerin çeşitli bakteri ve funguslara karşı antimikrobiyal aktiviteleride test edilmiştir. Bitkinin dallarından hazırlanan metanollü ekstreden bir bileşik izoleedilmiştir. Spektroskopik analizler ile bu bileşik bergenin olarak teşhis edilmiştir. F.anatolica'nın yaprak ve dal metanollü ekstrelerinde, kantitatif olarak bergenin analiziLC-MS ile gerçekleştirilmiştir. Yaprak ve dal ekstrelerinin bergenin içeriği sırasıyla%0.27, %10.81'dir. F. anatolica yaprak ve dallarından hazırlanan farklı polaritedekiekstrelerin antimikrobiyal aktiviteleri beş Gram (+), beş Gram (-) ve 5 Candida türünekarşı test edilmiştir. Ekstrelerin hepsi Gram (+) bakterilere karşı daha etkilibulunmuştur. Ayrıca yaprak ekstreleri ise test edilen funguslara karşı orta derecede etkigöstermiştir.
Özet (Çeviri)
PHARMACOGNOSTICAL STUDIES ON FLUEGGEA ANATOLICAGEMICI (EUPHORBIACEAE)ABSTRACTErcan Mert `Pharmacognostical Studies on Flueggea anatolica Gemici? Institue ofHealth Sciences, Pharmacognosy Program, MSc thesis, Mersin, 2005Flueggea (Euphorbiaceae) is an old World genus. Two species of the genus arewidely distributed in the world. These are; F. microcarpa Blume and F. suffruticosa(Pallas) Baillon. The chemical components of F. microcarpa are extensively investigatedand the occurrence of bergenin as a major constituent in the plant was reported.Bergenin, a known C-glucoside of 4-O-methyl gallic asid in lactone form, hasbeen isolated from different plant sources. Pharmacological experiments have indicatedthat it possesses significant antitussive, anti-inflammatory, antifungal, invitro anti-HIV,antihepatotoxic and hepatoprotective activity.F. anatolica Gemici is an relict endemic species determined by Yusuf Gemici in1992 in valley of Kadıncık dam. This species is highly isolated in the wide distributionalarea of the genus. No previous report on F. anatolica can be found in the literature. Inthis study, the extracts of leaves and stems of F. anatolica were investigatedphytochemically. Antimicrobial activity of these extracts against several bacteria andfungi were also tested.One compound was isolated from the methanolic extract of the stem. Based onspectroscopic data, this compound was identified as bergenin. The quantitativedetermination of bergenin in methanolic extracts of the leaves and stems of F. anatolicawere carried out by LC-MS. The contents of bergenin in the extracts of leaves and stemswere %0.27, %10.81 respectively.The antibacterial activity of different polarity extracts of the leaves and stemsof F. anatolica against five Gram (+), five Gram (-) bacteria and five Candida specieswere tested. All extracts were more effective against Gram (+) bacteria than Gram (-)bacteria. Additionally, the extracts of the leaves of F. anatolica showed moderate activityagainst fungi tested.