ZrO2-CaO-MgO-SiO2 (ZrCMS) firit esaslı, yüksek aşınma dayanımlı yer karosu sırlarının geliştirilmesi
Developing of high wearing resistance floor tile glazes based on the frit with ZrO2-CaO-MgO-SiO2 (ZrCMS)
  1. Tez No: 198429
  2. Yazar: ARZU GÖNÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR KARASU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yer karosu, sır, diopsit, hızlı pişirim, Floor tiles, glaze, diopsite, fast firing
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Geleneksel kaplama malzemelerine uygun sırların eldesinde, hızlı pişirimekolay adapte olmaları nedeniyle firit esaslı başlangıç karışımları kullanılmaktadır.Bu çalışmada da, endüstriyel koşullarda uygulanabilirlikleri daha öncedenbelirlenmiş diopsit bazlı firitler esas alınarak, başlangıç sır bileşiminde çeşitlidüzenlemeler yapılıp aşınmaya dayanıklı yer karosu sırları geliştirilmiştir.Diopsit kristalleri yüksek aşınma özellikleri ve kırınım indislerinin yanı sıra sırbileşiminde başlangıç hammaddelerinden gelebilecek demiri latislerinde renkvermeyen formu olan Fe+2 iyonu şeklinde tutmaları sayesinde beyaz yer karosu sırıüretiminde etkin bir rol oynamaktadırlar. Mevcut çalışma esnasında oluşturulansır reçeteleri yer karosu bünyesine uygulanarak endüstriyel ortamda hızlı pişirimetabi tutulmuşlardır. Son ürünlere Harkort, aşınmaya karşı direnç, asit ve baztestleri uygulanmış, ayrıca parlaklık dereceleri, X-ışını kırınım analizi (XRD),taramalı elektro mikroskobu (SEM) ve enerji saçınımlı X-ışını (EDX) analizteknikleriyle karakterizasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Sonuçta, maliyetazaltılarak endüstriyel hızlı pişirim yer karosu ile uyumlu, yüksek beyazlıkgösteren, aşınmaya karşı dayanımlı mat ve yarı mat sırlar geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
To obtain suitable glazes for coating traditional ceramic bodies, frits basedinitial batches easily adapting to fast firing process are used. In this study,abrasion resistant glazes for floor tiles were developed by compositionalmodifications, having primarily taken the diopsite based frit compositions intoaccount, industrial suitability of which has already been determined.Besides high abrasion properties and refractive indices of diopsite crystals, theyhave an advantage of holding the iron coming from some of the initial glaze rawmaterials as an impurity in their lattices in the form of Fe2+ ion. Consequently,undesired coloring effect of iron ions is prevented. Therefore, the diopsite crystalsare playing an effective role on achieving white colored tile glazes. Glaze recipesdeveloped during this study were applied onto the floor tile bodies and fast firedunder industrial working conditions. Final products have undergone Harcourt,abrasion resistance, acid and base tests. Moreover, optical parameters of glazeswere determined and X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy(SEM) and energy dispersive x-ray analysis (EDX) were made. As a result, matteand semi-matte glazes, which are compatible for fast fired floor tiles and exhibithigh whiteness and abrasion resistance, were developed.