Gadolonyum içerikli polimer yapı sentezi ve spin-örgü durulma sürelerinin olası kontrast ajan kullanımına yönelik incelenmesi
Synthesis of a new gadolinium containing polymer and investigation of spin-lattice relaxation time for its potential use as a contrast agent
  1. Tez No: 198428
  2. Yazar: ÖZGÜR ALVER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ŞENYEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nükleer Manyetik Rezonans, Rölaksivite, nfraredSpektroskopisi, ndüktif Eşlenmiş Plazma OptikselEmisyon Spektroskopisi, Toksisite, Nuclear Magnetic Resonance, Relaxivity, Infrared Spectroscopy, Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometer, Toxicity
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, biyo-uyumlu gadolonyum içerikli polimer bir yapısentezlenmiş olup MRI (Nükleer Manyetik Görüntüleme) sistemlerindekontrast ajanı olarak kullanılabilirliğini araştırmak için rölaksivite süreleriNMR (Nükleer Manyetik Rezonans) spektrometresi yardımıylabelirlenmiştir. FT-IR (Fuorier Transform Infrared) spektrometresi ile(4000-400) cm-1 bölgesinde Gd(III) iyonlarının olası koordinasyonlarıincelenmiştir. Gd(III) iyonlarının döteryum oksit (D2O) çözeltisindekimiktarları ICP-OES ( ndüktif Eşlenmiş Plazma Optiksel EmisyonSpektrometresi) yardımıyla tayin edilmiştir. Yapıya ait molekül ağırlığıMALDI-TOF/MS (Matriks Destekli Lazer Desorpsiyon yonizasyon UçuşSüresi Kütle Spektrometresi) kullanılarak incelenmiştir. Polimerin toksiközellikleri Swiss Albino türü (25-36)gr erkek ve dişi fareler üzerindeKrebs-Henseleit çözeltisi içerisinde maddenin intraperitonal yolla enjekteedilmesi suretiyle araştırılmıştır. Ayrıca deneysel bulgular bu çalışmaiçerisinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a gadolinium based bio-compatible polymer has beensynthesized and its relaxivities has been calculated to search its potential useas a nuclear magnetic resonance imaging (MRI) contrast agent by usingFT-NMR spectrometer. Moreover, infrared spectra of the synthesizedpolymer is recorded with FT-IR spectrometer in the spectroscopic range ofthe (4000-400) cm-1 to search for possible coordination of Gd(III) ion. For thedetermination of Gd(III) ions concentration of the polymer in doteriumoxide (D2O) solution, ICP-OES (Inductively Coupled Plasma OpticalEmission Spectrometer) is employed. MALDI-TOF/MS (Matrix AssistedLaser Desorption Ionization Time of Flight Spectrometer) is used todetermine the molecular weight of the polymer structure. Toxicity of thepolymer is assessed in Swiss Albino male and female mice weighing (26-35)gusing Krebs-Henseleit as solvent for intraperitoneal injection. All relatedresults are also presented in this study.