Hafif antibakteriyel seramik ve antibakteriyel seramik filtre üretimi
Light weight antibacterial ceramic and antibacterial ceramic filter production
  1. Tez No: 181418
  2. Yazar: SÜMERAY KOYAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA EVCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel, hidroksiapatit, kalsiyum fosfat, organik katkı, filtrei, Antibacterial, hydroxyapatite, calcium phosphate, organic additive, filter.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Antibakteriyel seramik, kalsiyum seramik taşıyıcı (carrier) üzerine yüklenen ?gümüş, bakır,çinko? gibi antibakteriyel bir metalin yükselmesiyle oluşan antibakteriyel malzemeden oluşur.Bilinen geleneksel antibakteriyel seramikler, antibakteriyel özelliği sağlamak için gözenekliyapıya sahiptir fakat buna rağmen yoğun ve ağırdırlar. Antibakteriyel malzemeler, plastikveya cama antibakteriyel metal katılmasıyla oluşturulabilirler. Ancak bu malzemelerin düşükgözeneklilikleri yüzünden antibakteriyel özelliklerinde zayıflık vardır. Antibakteriyel seramikfiltre ise kalsiyum seramik taşıyıcı üzerine yüklenen ?gümüş? gibi antibakteriyel malzemedenoluşur. Antibakteriyel seramik filtre ise bir sıvı içindeki bakterilerin ve benzer organizmalarınortamdan uzaklaşmasını sağlar. Geleneksel seramik filtreler, gözenek çapından dolayı birsıvıdan bakteri uzaklaştıramamaktadır. Bu tez çalışmasında metal katyon katkılı kalsiyumfosfat temelli, organik katkı içeren antibakteriyel seramik ve antibakteriyel seramik filtrelerinüretimi ve karakterizasyonu incelenmiştir. Elde edilen tozun yüksek oranda hidroksiapatitiçerdiği belirlendi. Yüzeyde oluşan antibakteriyel etkiyi denemek amacıyla çalışmadaoksijenli solunum yapan Escherichia Coli (e.coli) bakterileri kullanıldı. Porozite oluşturmakamacıyla yapıda belirli oranlarda organik katkı (maya) kullanıldı. Hafif, su emmesi yüksekfakat mukavemeti düşük seramik malzemeleri elde edildi. Antibakteriyel analiz için seramikmalzeme ve filtreler, bakteri içeren sularda bekletildi. 24 saat sonunda çoğalma davranışlarıkontrol edildi. Antibakteriyel toz içermeyen ürünlerde yoğun miktarda bakteri üremesigözlemlenirken gümüş iyon katkılı numunelerde bakteri sayısında azalma tespit edildi. Enfazla miktarda gümüş içeren ürünlerde herhangi bir bakteri üremesine rastlanmadı.2006, 88 sayfa
Özet (Çeviri)
An antibacterial ceramic contains an antibacterial metal such as silver, copper, and zinc on acalcium ceramic carrier. The aforementioned antibacterial ceramic is formed to be relativelyporous so as to enhance its antibacterial property. However, many of such conventionalantibacterial ceramics have been dense and heavy. There has also been known antibacterialmaterials made by adding an antibacterial metal to a plastic and glass. However, suchantibacterial materials have a low antibacterial property because of low porosity. Anantibacterial ceramic filter contains an antibacterial material produced by loading anantibacterial metal such as silver on a calcium ceramic carrier. The antibacterial ceramic filtercan not only remove but also extirpate bacteria and microorganisms of a liquid. It is alsopossible to make the diameter of pores a little larger than conventional filters so that thefiltering time is shortened without decreasing the clearness of the liquid because theantibacterial ceramic can extirpate bacteria which passes through the pores and can not beremoved. In this thesis study, metal cation and organic additive added calcium phosphatebased antibacterial ceramic and antibacterial ceramic filter production and characterizationwas investigated. XRD patterns showed that powder has mostly hydroxyapatite structure.Light ceramics with low strength values were produced. Organic additive caused the porosity.Escherichia coli was used for antibacterial analysis. Bacteria were cultivated to ceramic andfilter surface and bacteria growth behaviour was observed after 24 hours. End of time,bacteria density was very high at blank samples. Bacteria density was less due to silverincluding. And no bacteria detected in samples containing the highest amount of silver.2006, 88 Pages