Birbirine yakın paralel pistlerde RNP uçuş prosedürlerinin CBS yöntemine dayalı tasarımı
The design of RNP flight procedures based on GIS method in closely-spaced parallel runways
  1. Tez No: 198441
  2. Yazar: ÖZLEM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZNUR USANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Aletli Uçuş Prosedürleri, Birbirine Yakın Paralel Pistler, Gerekli Seyrüsefer Performansı, Coğrafi BilgiSistemleri, Eş zamanlı yaklaşmalar, Instrument Flight Procedures, Closely-Spaced Parallel Runways, Required Navigation Performance, Geographical InformationSystems, Simultaneous Approaches
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Hava taşımacılığında talebin sürekli olarak artış göstermesi, hava sahası veprosedür tasarımının en iyi şekilde yapılması gerekliliğini ortayakoymaktadır. Seyrüsefer sistem doğruluğu, direkt rota, rota muhafazadoğruluğu gibi operasyonel verimliliği arttıracak gereksinimler, GerekliSeyrüsefer Performansı (RNP) kavramını ortaya çıkarmaktadır. RNP, belirlibir hava sahası içindeki operasyonlar için gerekli seyrüsefer performansdoğruluğunu ifade etmektedir. Bu çalışmada, RNP sayesinde İstanbulAtatürk Havalimanı'ndaki 36R-36L paralel pistlerinin eş zamanlı kullanımıamaçlanmış ve 36R pistine ILS, 36L pistine RNP 0.15 yaklaşma ve pas geçmeprosedürlerinin Coğrafi Bilgi Sistemlerine (CBS) dayalı tasarımı yapılmıştır.Bununla birlikte; çalışma alanının 2005 yılına göre engelleri güncellenereksayısal arazi modeli oluşturulmuş, 36R ve 36L pistleri için son yaklaşma vepas geçme yüzeylerinin engel değerlendirme analizi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The continuing growth of air traffic emphasizes the need for designingairspace and procedures in the best way. These factors, combined with therequirement for operational efficiency with the enhanced accuracy ofnavigation systems, direct routes and accuracy of keeping routes resulted inRNP concept. RNP is a statement of the navigation performance accuracynecessary for operation within a defined airspace. In this study, by means ofRNP, the simultaneous use for approach of the 36R and 36L of the runwaysin İstanbul Atatürk International Airport was aimed and the design of finaland missed approach procedures based on GIS was done. Moreover, byupdating the obstacles at the environment of study to the situation in the yearof 2005 and the Digital Elevation Model (DEM) was formed; furthermore,obstacle assessment analysis was realized for final and missed approachsurfaces for the runways 36R and 36L.