Ormanların su üretim işlevinin ekonomik analizi
Economic analysis of the water production function of forests
- Tez No: 198455
- Danışmanlar: PROF. DR. UÇKUN GERAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su Üretimi, Orman Kaynakları, Maliyet Metoduviii, Water Production, Forest Resources, Cost Methodix
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Ormanların su üretimi ve su kaynaklarını koruma fonksiyonu ormanların pazarı olmayanfaydaları içerisinde yer almaktadır. Bu şekilde yapılan bir sınıflandırma giderek kıt kaynakdurumuna gelen ve tahrip edilerek, kirletilen su kaynakları üzerinde ormanların su üretiminedönük etkilerini ortaya çıkarmak ve bu etkilerin ekonomik değerini belirlemeyi kaçınılmazduruma getirmiştir. Orman kaynaklarının su üretimi fonksiyonunun ekonomik değerininbelirlenmesi kaynağın koruma-kullanma dengesinin kurulması açısından büyük öneme sahiptir.Tez çalışmasında İstanbul'da yer alan Darlık Havzası seçilerek, ormanların su üretim işlevininekonomik değerini ortaya çıkarmak amacıyla, havzanın yönetimi ve geliştirilmesinde rol oynayanOrman Genel Müdürlüğü (OGM), Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü (AGM)ile İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ)'nin havzada yapmış oldukları yönetim, araştırma,geliştirme, kamulaştırma ve ağaçlandırma giderleri gibi harcamalar Maliyet Metodu kapsamındaekonomik analize dahil edilerek 2003 yılı değerleriyle havza tesis giderleri ile buna eklenengeleceğe ilişkin geliştirme senaryosunun giderleri elde edilmiştir. Buradan hareketle 1 metreküpsuyun üretim maliyeti hem toplam hem de sektörlere düşen payları itibarıyla hesaplanmıştır. Eldeedilen bulgulara göre Darlık Havzasında üretilen 1m3 suyun birim maliyeti 382 011 TL olupOrmancılık Sektörünün su üretimindeki payı %9, İSKİ'nin ise %91'dir.Yapılan çalışma ülkemizde bu anlamda gerçekleştirilen ilk çalışmalardan birisi olup, elde edilenbulgular ve kullanılan metot Darlık Havzası için geçerli sayılmaktadır. Bulgular ormancılığındışsallığını içselleştirme yolunda imkan vermektedir
Özet (Çeviri)
SWater resources production and protection functions of the forest are the part of non-marketedbenefits of forests. Due to the increase of stresses on water resources such classification made itobligatory to reveal the impacts of forests on water resources and identify the economic value ofthese impacts. As water becomes scarce and polluted a determination of the economic value ofthe water production of forests is critical in establishing a protection-use balance for forestresources.In this thesis the Darlık Watershed, which is located in İstanbul was selected to reveal theeconomic value of the water production function of the forests. Costs such as Generaladministration, expropration, research and maintenance and afforestation that are incurred by theGeneral Directorate of Forest (OGM), General Directorate of Afforestation and Erosion Control(AGM) and Istanbul Water and Sewerage Administration (ISKI) were included in the economicanalysis by using the Cost Method. In the economic analysis, Watershed Establishment Costs andWatershed Improvement Costs were calculated. Then the total production cost of 1m3 of waterwas found. According to the findings production cost of 1m3 water is 382 011 TL. %9 of thiscost is incurred by the Forestry Sector and %91 by İSKİ.This research is the first of its kind carried out in our country and the results derived from thisstudy are only valid for the Darlık Watershed. The findings of this study allow the internalisationof forestry externalities.