Kentsel dış mekanlar bağlamında Çanakkale Saat Kulesi ve çevresine yönelik bir görsel analiz çalışması
A visual analysis study of the Çanakkale Clock Tower and its surrounding under the scope of urban outdoor spaces
- Tez No: 198591
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TANAY BİRİŞÇİ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel dış mekanlar, görsel analiz, Çanakkale Saat Kulesi, ÇanakkaleIII, Urban outdoor spaces, visual analysis, Canakkale Clock Tower, CanakkaleIV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZYüksek Lisans TeziKENTSEL DIŞ MEKANLAR BAĞLAMINDAÇANAKKALE SAAT KULESİ VE ÇEVRESİNE YÖNELİK BİRGÖRSEL ANALİZ ÇALIŞMASITutku AKÇanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Tanay BİRİŞÇİ YILDIRIMSon yıllarda ülkemizde sanayileşen ve gelişen kentlerimizin birçoğunda, nüfusartışına paralel olarak artan yapı yoğunluğu ve diğer gereksinimlerin plansızgelişmeleri, yanlış alan kullanımları yüzünden mevcut açık alanlar tüketilmekte ve dışmekana ait düzenlemeler dikkate alınmamaktadır. Günümüz kentlerinde yaşanan hızlıdeğişimlere bağlı olarak, fiziksel ve sosyal yapının yeniden şekillenmesi nedeni ilekentler giderek geleneksel değerlerini ve kimliklerini kaybetmektedir.Kent içinde kültürün ve tekniğin baskısının yoğun bir şekilde hissedildiğikentsel dış mekan alanları Çanakkale de çok büyük olmasa da bu baskının altındadır.Çanakkale'de kentsel dış mekanlar, doğa ve insan bağlantısını kurma bakımındanyeterince doyurucu değildir. Çanakkale kentinin deniz kıyısında yer alması, kentmerkezlerinin ilgi ve odak noktası olması buraya verilen önemi artırmaktadır.Çanakkale kent merkezinin ise turistik ve rekreasyonel potansiyeli de dikkate alınınca,bu önem daha da belirginleşmektedir.Bu çalışma; geleneksel, doğal ve kültürel değerleri bakımından önem taşıyanÇanakkale kent peyzajının irdelenmesini ve Çanakkale Saat Kulesi örneğinde bilgisayardestekli görsel analiz yapılmasını, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir çevre bırakmak içinÇanakkale kent merkezindeki dış mekanları peyzaj mimarlığı meslek disipliniçerçevesinde irdelenmesini kapsamaktadır.2005, 165 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisA VISUAL ANALYSIS STUDY OF THECANAKKALE CLOCK TOWER AND ITS SURROUNDING UNDER THESCOPE OF URBAN OUTDOOR SPACESTutku AKÇanakkale Onsekiz Mart UniversityInstitute of Natural and Applied SciencesDepartment of Landscape ArchitectureSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Tanay BİRİŞÇİ YILDIRIMAt recent years, in most of the cities of our country which are industrializingand developing, because of the rise of the building density and the unplanneddevelopment of other needs parallel to population rise and because of incorrect lad use,current open spaces are being consumed and the arrangements made towards outdoorsare not being taken into concern. The cities in recent years are in the process ofdegenerating their own traditional values and identities related to the dramatic and rapidtransformations through re-arrangement of physical and social structure.Although Çanakkale doesn?t have sufficient urban landscape areas, it has thedense feeling of pressure of culture and technique. The urban outdoor spaces are notsufficient in setting up nature-human bounds inside Çanakkale city. The city centrelocated at the coast and which is an interest and focal point, increase the importancegiven to this region. When the tourist and recreational potential of Çanakkale city centreis taken into consideration, this importance can be seen more apparently.This research; aims to evaluate Çanakkale city that carries importance in a wayof traditional, natural and cultural values, in a framework of landscape architectureprofession discipline, by evaluating the urban landscape and analysing the CanakkaleClock Tower visually with the computer aid to leave next generations a liveableenvironment.2005, 165 pages