Yenişehir Gölü'nün kirliliği ve kirletici faktörlerin araştırılması
Research on the pollution of the Yenişehir Lake and pollution factors
  1. Tez No: 198609
  2. Yazar: ORHAN TEKİNALP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYRETTİN OCAKVERDİ, Y.DOÇ.DR. ŞÜKRAN YALÇIN ÖZDİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Yenişehir gölü, Reyhanlı, kirlilik, fitoplankton, zooplankton, Yenişehir Lake, Reyhanlı, pollution, fitoplankton, zooplankton
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Günümüzde artan teknoloji ve insanların lüks yaşantısı, özellikle akuatikekosistemlerin hızla kirlenmesine yol açmaktadır. Bu bağlamda Hatay`ın Reyhanlıilçesinde GPS koordinatları 360 14' K ve 360 34' D olan Yenişehir Gölü dikkat çekicibulunarak araştırma yeri olarak seçildi. Gölde belirlenen üç istasyondan Mayıs 2003-Nisan 2004 tarihleri arasındaki bir yıllık periyotta aylık su örnekleri alındı.Laboratuvarda örneklerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri belirlendi. Nisan2004 den itibaren 1. ve 3. istasyondan alınan su örneklerinin ise anyonik deterjanmiktarları tespit edildi. Ayrıca Ağustos 2004-Ekim 2004 tarihleri arasında göldekibalıkların tür tespitleri yapıldı.Yenişehir Gölü`nde örnekleme dönemi süresince fitoplankton ve zooplanktonunlitredeki birey sayıları belirlendi. Göl suyu sıcaklığının 13.4 0C-26.4 0C, pH`sının 6.86-8.8, ışık geçirgenliğinin 40-92 cm, çözünmüş oksijenin 4.4-10.7 mg L-1, nitratmiktarının 0.1-11.8 mg L-1, fosfat miktarının 0-0.32 mg L-1 ve anyonik deterjanmiktarının 0.0025-0.053 mg L-1 aralarında değiştiği belirlenmiştir. Göl fitoplanktonu %40 Bacillariophyta, % 34 Chlorophyta, % 22 Cyanophyta, % 2 Chrysophyta, % 1Euglenophyta ve % 1 Dinophyta ile; zooplanktonu ise % 61.3 Rotifera, % 34.5Copepoda ve % 4 oranında Cladocera ile temsil edilmiştir. Balıklardan da Cyprinidaefamilyası üyeleri baskın olmak üzere 9 tür belirlenmiştir.Ötrofik karektere yakın olduğunu belirlenen Yenişehir Gölü`nün ötrofik özelliğeyönelmesine göl çevresindeki tesisler ve tarım alanlarından gelen besin tuzlarının katkısağladığı söylenebilir. Yenişehir Gölü`nün en azından sıcak ve su seviyesinin azaldığıyaz aylarında kirli göl karekterlerinde olduğu belirlenmiştir.2005, 62 sayfa
Özet (Çeviri)
Nowadays, with increasing technology and luxurious life of people particularlycause aquatic ecosystems to pollute rapidly. In this regard, between May 2003 andApril 2004 montly water samples were taken from Yenişehir Lake, which is situated at360 14` N and 360 34` E coordinates, at three different water sampling stations in orderto assess lake`s water quality. In Biology Department Laboratory of MKÜ, the sampleswere tested physically, biologically and chemically. From the beginning of April 2004,anionic quantity of water samples taken from the 1st and the 3rd sampling stations weredetermined. In addition, fish species of the lake were also determined between August2004 and October 2004.Phytoplankton and zooplankton density as milligrams per liter in the lake wasmeasured in the Yenişehir Lake during the whole sampling period. It was determined inthe lake that lake water temperature varies between 13.4 C0 and 26.4 C 0; pH rangesfrom 6.86 to 8.8; light transmission varies between 40 and 92 cm; dissolved oxygen(DO) fluctuates between 4.4 to 10.7 mg L-1; nitrate concentration ranges from 0.1 and11.8 mg L-1; phosphate quantity varies between 0 and 0.32 mg L-1; anionic detergentconcentration fluctuates between 0.0025 and 0.053 mg L-1. Lake Phytoplankton weredetermined as 40% Bacillariophyta, 34% Chlorophyta, 22% Cyanophyta, 2%Chyrsophyta,1% Euglenophyta and 1% Dinophyta. Zooplankton were also determinedas 61.3 % Rotifera, 34.5% Copepoda and 4% Cladosera. A total of nine group fishspecies were determined, mostly belong to Cyprinidae species.Yenişehir Lake, which was determined to close to eutrophic characteristics, canbe said to be contaminated with the adjacent buildings and nutrient matter transportedfrom the neighboring agrarian fields. At least during summer months, when hottemperatures and decreasing water flow and increasing evaporation are experienced,Yenişehir Lake is classified as a contaminated water body.2005, 62 page