İskenderun Körfez'inde kemane vatozun [(Rhinobatos rhinobatos)(Linnaeus,1758)] üremesi ve beslenmesi
Reproduction and feeding of guitarfish (Rhinobatos rhinobatos Linnaeus 1758) in İskenderun Bay
  1. Tez No: 198610
  2. Yazar: MURAT KARALAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURİ BAŞUSTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: skenderun Bay, Rhinobatos rhinobatos, guitarfish, reproduction, feeding
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu çalışmada, skenderun Körfezi' nde kemane vatozun (Rhinobatos rhinobatos)(Linnaeus,1758) üreme zamanı, ilk eşeysel olgunluk ve besinleri araştırılmıştır.Dişiler toplam bireylerin %57 `sini (66 adet), erkekler %43 'ünü (49 adet)oluşturmuştur. Dişilerin toplam boyları 42-147 cm (disk genişliği 13-47 cm), erkeklerin39-124 cm (disk genişliği 12-45 cm) arasında değişmiştir.Kemane vatozun yaz aylarında (Temmuz-Aralık), en yoğun şekilde Aralık ayındaürediğini göstermiştir. Erkekler ilk eşeysel olgunluğa 70 cm , dişiler 86 cm boydaulaşmışlardır.Toplam 362 prey sayılmıştır. Dolu midelerin oranı % 84.35, boş midelerin oranı %15.65 olarak tespit edilmiştir. Ağırlıklı olarak crustacealar üzerine beslendiklerigözlenmiştir.2005, 29 sayfaAnahtar kelimeler : skenderun Körfezi, Rhinobatos rhinobatos, kemane vatoz üreme,beslenme.
Özet (Çeviri)
In this study, the reproduction time, lenght at sexual maturity, food composition ofguitarfish (Rhinobatos rhinobatos) were studied in skenderun Bay.Females made up 57% (66 number) and males 43% (49 number) of the collectedspecies. The total length of females ranged from 42 to 147 cm (disc length 13-47 cm),and of males from 39 to 124 cm (disc length 12-45 cm).The birth time of guitarfish occurred in summer (from July to December), with amaximum in December. First maturity length was estimated as 70 cm for males and 86cm for females.Total of 392 preys were counted. Full stomach rate and empty stomach rate weredetermined as 84,35% and 15,65% respectively. It is observed that Guitarfish fed mainlyon crustacea.2005, 29 pages