İskenderun Körfezi'nde kullanılan paraketalarda yem çeşidi ve iğne büyüklüğünün seçiciliğe etkisi
Effect on selectivity of different bait and hook size in longline in Iskenderun Bay, Eastern Mediterranean Sea
  1. Tez No: 114504
  2. Yazar: MUSTAFA ÇEKİÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ BAŞUSTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Paraketa, İğne Büyüklüğü, Yem Çeşidi, İskenderun Körfezi, Longline Fishing, selectivity of hook and bait, iskenderun Bay
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET İSKENDERUN KORFEZ'İNDE KULLANILAN PARAKETALARDA YEM ÇEŞİDİ VE İĞNE BÜYÜKLÜĞÜNÜN SEÇİCİLİĞE ETKİSİ Bu çalışmada, İskenderun Körfezi'nde kullanılan paraketalarda yem çeşidi ve iğne büyüklüğünün seçiciliğe olan etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada eşit sayıda 14, 10 ve 8 nolu iğne grupları ile yem olarak subye ve sardalya kullanılmıştır. Araştırma İskenderun Körfezi'nin güney kıyısında bulunan Arsuz (Uluçınar) kıyılarında Eylül 2000 - Aralık 2000 tarihleri arasında yürütülmüş ve 30 operasyonda toplam 15.000 iğne denize serilmiştir. Çalışma sonrasında iğne büyüklüğüne ve yem çeşidine göre değişen miktarlarda 20 familya ve 33 balık türüne ait çeşitli miktarlardaki bireylerle, bir adet yumuşakça yakalanmıştır. İğne büyüklüğü faktörü göz önüne alındığında, her 3 iğne numaraları ile avlanılan balık türlerinin av miktarları (adet) arasındaki fark istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur (P < 0.001). 14 no iğne ile en küçük boy gruplarındaki balıkların yakalandığı, 10 ve 8 no iğneler ile daha büyük boy grubunda balıkların yakalandığı saptanmıştır. Yakalanan toplam 1059 adet balığın 473 tanesi subye yemi ile 586 tanesi sardalya yemi ile yakalanmıştır. Yem faktörünün iğne faktörü ile olan ilişkisi incelendiğinde aralarındaki fark istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur (PO.001). İğne büyüklüğü ve yem faktörleri dikkate alınmadan kullanılan paraketanın avlanma çabası % 6.68 olarak gerçekleşmiştir. 2001,49 sayfa
Özet (Çeviri)
ıı ABSTRACT EFFECT ON SELECTIVITY OF DIFFERENT BAIT AND HOOK SIZE IN LONGLINE IN İSKENDERUN BAY, EASTERN MEDITERRANEAN SEA The effect of size of hooks and type of bait, on the selectivity of fishing were investigated for longline fishing that are used in İskenderun Bay in Turkey. Three size of hooks; Number 14, 10 and 8 were used for fishing with equal amount of hook and bait. Research was carried out on the south of İskenderun Bay near Arsuz (Uluçınar) coast between September and December 2000. Total thirty fishing operations were done and 15.000 hooks were used in these operations, thirty three fish species which belong to 20 different family and 1 mollusc fish were caught. With regards to size of hook: significant differences were found between size No 8, 10 and 14 (P < 0.001). Most of the small fish were caught with No 14 hook; whereas relatively big size of fish were caught with hooks No 8 and 10. Total 1059 offish were captured and of 473 fish were caught using squid as a bait and rest of the fish were captured using sardine as bait on the hooks. In term of type of bait (sardine and squid) significant effect were found in No 8, 10 and 14 hook (P< 0.001). Almost 63% and 70% offish were caught using sardine as bait with No 10 and No 8 hooks respectively. Catching effort were found about 6.7% when the size of hooks and type baits were not taken into account for longline fishing. 2001,49 pages