Uludağ Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi tarım topraklarının ağır metal içeriklerinin incelenmesi
A study on heavy metal contents in the soils of Applied Research Centre for Agriculture of Uludağ University
  1. Tez No: 198620
  2. Yazar: HİLAL DEVECİLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak, analiz, ağırmetal, verimlilik
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZETULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMAMERKEZİ TOPRAKLARININ AĞIR METAL İÇERİKLERİNİNİNCELENMESİBu çalışma, Uludağ Üniversitesinin Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezitopraklarının ağır metal içeriklerinin ve verimlilik ile ilgili bazı özelliklerininbelirlenerek mevcut durumun değerlendirilmesi ve bu sayede günümüzde ve gelecektetoprak kirliliği ve verimliliği ile ilgili yapılacak çalışmalara kaynak oluşturmakamacıyla yapılmıştır.Tarla Bitkileri yetiştiriciliği yapılan alanlardan 25, Bahçe Bitkileri yetiştiriciliğiyapılan alanlardan da 5 adet olmak üzere 0-30 cm toprak derinliğinden alınan toplam 30adet toprak örneği araştırma materyalini oluşturmaktadır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; araştırma topraklarında toplam,Cu, Co, Cd, Zn ve Pb birikiminin olmadığı, toprakların %30'unda Fe, %10'unda Mn,%86'sında Cr ve tamamında Ni kirliliği bulunduğu belirlenmiştir. Toprakların DTPA ileekstrakte edilebilir ağır metal içerikleri bakımından durumları ise Mn ve Cuiçeriklerinin iyi ve yeterli düzeyde, % 7'sinde alınabilir Fe, %86'sında alınabilir Zn'nunyetersiz düzeyde bulunduğu belirlenmiştir.Araştırma topraklarının verimlilik ile ilgili araştırma sonuçlarına göre, genellikleağır bünyeli toprak sınıfında, pH'nın orta alkalin, tuzluluk problemi olmadığı, humusçave kireççe fakir, yarayışlı fosfor içeriğinin orta düzeyde, değişebilir potasyum, kalsiyumve magnezyum içerikleri bakımından oldukça yüksek düzeyde bulunduklarıgörülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA STUDY ON HEAVY METAL CONTENTS IN THE SOILS OF APPLIEDRESEARCH CENTRE FOR AGRICULTURE OF ULUDAG UNIVERSITYThis study was performed to determine the heavy metal concentrations andfertility status of the soils of Applied Research Centre for Agruculture of UludagUniversity, for the purpose of evaluation of current fertility status of the soils andbringing data base out for studies that will be conducted in future.The soil samples were collected at the depth of 0-30 cm from the research area.Twenty five of 30 soil samples were taken from field crops grown soils and 5 of 30 soilsamples were taken from horticultural crops grown soils.According to results obtained from the research, total concentrations of Cu, Co,Cd, Zn and Pb did not accumulate at the excessive levels in soils, However, Ni in all, Fein 30%, Mn in 10% and Cr in 86% of the soil samples were found to be excess levels.DTPA extractable Mn and Cu concentrations were found to be above sufficiency valuesand extractable Fe in 7% and extractable Zn in 86 % of the soil samples were belowsufficiency ranges.Examined soils of the Applied Research Centre for Agriculture were clay-textured, medium alkaline, non-saline, in low levels of organic matter, contained limefew level, available P content in medium level, extractable K and Mg in sufficientconcentrations.Keyword: Soil, analysis, hevay metal, fertility.