Yapı yeraltı kabuğunda su ve nem sorunlarının geçirimsiz beton malzeme ile giderilmesinin araştırılması
A research of removing water and dampness problems by using water resistant concrete at building underground structures
  1. Tez No: 198621
  2. Yazar: ZUHAL ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİLÜFER AKINCITÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin, Temeller, Su Yalıtımı, Geçirimsiz Beton, Ground, Fundament, Water Insulation, Non-Permeable Concrete
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖzetSu, insan yaşamının sürekliliği açısından zorunlu gereksinim duyulan bir maddedir. nsanhayatında biyolojik eylemlerin yanı sıra yapısal etkinliklerinde gerçekleştirilmesinde etkin rolüstlenir.Çalışmada, özellikle yeraltı yapı kabuğu üzerindeki etkileri araştırıldığından zemin suyu- yapıarasında inceleme ve değerlendirme söz konusu edilmiş ve kapsam sınırları çizilmiştir.Deprem olgusu dışında su yapıyı oluşturan tüm malzeme ve bileşenlere etki ve nüfuz ederekyapı taşıyıcılığını, sağlığını, ömrünü azaltmaktadır. Ayrıca, insan sağlığı, hijyeni açısındanher türlü olumsuz etmenin yapı içinde barınmasına, rahatsız edici, konfor bozucu etkileri ilede suya karşı bir dizi önlemler alınması gündemde tutulmuştur.Drenaj gibi yapı dışında ön çözümler ile su, yapıdan uzaklaştırılmaya çalışılmış ve her türlüyapısal yalıtımlar ile çözümler aranmıştır. Tüm bu önlemlere karşı gelişen ve karmaşıklaşanyapı ve taşıyıcı öğelerinin kesişen ara kesitlerinde yalıtım malzemeleri ile istenilenperformans ortaya koyulamamıştır. Bu arada, her türlü yalıtımın bünyelerinde taşıdıkları zayıfnoktaları ile bu yalıtımların yapı-su geçirimsizliği açısından ömürleri sorgulanmayabaşlanmıştır. Özellikle yapı yüklerini karşılayarak zemine ileten bölümlerinin sürekli zeminsuyu ile teması göz önüne alınarak yapılan değerlendirmede gerekli önlemlerin alınmamasınedeni ile oluşan su sorunu yüzünden çok fazla yapıda hasar oluştuğu gözlemlenmiş,saptanmıştır.Çalışma, suya kaşı her türlü önlemin yapıda oluşturduğu olumlu, olumsuz etkilerinideğerlendirmiş ve sonuçta günümüz geleneksel yapı malzemesi olan beton ile dış etmenlerekarşı dirençli, suya karşı ise geçirimsiz bir konumda üretilmesi yöntemini araştırmıştır.Bu kapsamda, tüm etkilere karşı alınabilecek önlemlerin betonarme yapı yeraltı kabuklarındaana malzeme beton ile sağlanması konunun önemini destekleyen bir çözüm önerisi olarakgetirilmeye çalışılmıştır. stenilen performans olan dirençli ve geçirimsizliği sağlanmış betonmalzeme oluşturmayı hedefleyen çözüm; Laboratuar ortamında, farklı oranlarda mineralkatkılar ile oluşturulan çok sayıda numune üzerinde deneler yaparak sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
AbstractWater is a substance vitally needed for continuity of the human living. In addition to biologicactivities of the human life water plays an active role in structural activities and.Especially when its effects on the underground structure shell have been researched in thestudy, observation and estimation of the interaction between ground water and the structurehave become relevant and framework scope was determined.Apart from the risk of a possible earthquake, water affects and penetrates all materials andcomponents constituting a structure, decreasing the bearing capacity, healthiness and life ofthat structure.Efforts to keep the water away from structures using extra-structural means such as draininghave been tried, solutions also being sought in various types of structural insulation. Despiteall these measures, structures that have been developing and becoming more complex, andinsulation devices on intersections of bearing elements have not yielded the desiredperformance. In the meanwhile, lives of insulation types have come into question in the senseof structural water resistance and weak points such insulation structures have. Especially theevaluation with consideration of continuous water contact of parts that transmit the weight ofa structure to the ground led to the observation and conclusion that a lot of structures suffergreat damage from water accumulated as a result of failure to take necessary measures.Positive and negative effects on structures of all kinds of measures taken against waterpenetration have been evaluated in the study, researching methods to produce concrete, whichhas nowadays become a traditional building material, in a way to make it more resistant toexternal impacts and less permeable to water.In this framework, using concrete in underground shells under structures of reinforcedconcrete has been suggested as a solution that would support the importance of the issue fromamong measures available against all impacts. Solution aiming to work out a type of concretethat would be resistant and non-permeable, which is the desired performance, has beenobtained in laboratory conditions by testing numerous samples composed with variousmineral additions.