Tarım topraklarına polivinilalkol (PVA) uygulamalarının erozyon üzerine etkileri
Effects of polyvinil alcohol (PVA) applied to agricultural soils on erosion
  1. Tez No: 198631
  2. Yazar: FATMA TÜMSAVAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEYNAL TÜMSAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: PVA dozları, Toprak kaybı, Yüzey akış, Drene suyu, PVA doses, Soil loss, Runoff, Drainage water
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
iTARIM TOPRAKLARINA POLİVİNİL ALKOL (PVA)UYGULAMALARININ EROZYON ÜZERİNE ETKİLERİÖZETBu araştırma, tarım topraklarına farklı dozlarda polivinil alkol (PVA) polimeruygulamalarının erozyon üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.Laboratuvar koşullarında yürütülen bu çalışmada Bursa ili ve çevresindeki tarımtopraklarından 4 farklı noktada pulluk derinliğinden alınan ve 8 mm elekten elenentoprak örnekleri kullanılmıştır. 30x45x15 cm boyutlarındaki parsellere konulan toprakörnekleri üzerine 4 farklı dozda olmak üzere (0, 250, 500 ve 750 mg/Lkonsantrasyonlarında) PVA polimer uygulaması yapılmış ve parseller % 9 eğim verilentabla üzerine yerleştirildikten sonra üzerine yapay yağmurlayıcı yardımıyla bir saatsüresince ortalama 61.4 mm/saat intensitede yapay yağış yağdırılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; topraklara uygulanan PVA dozlarınınkonsantrasyonlarının artmasıyla orantılı olarak genelde yüzey akış ve toprak kayıpmiktarlarını azalttığı, buna karşın drene olan su miktarını artırdığı belirlenmiştir.Yapılan PVA polimer uygulamaları içerisinde en uygun dozun 500 mg/L olduğubulunmuştur.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF POLYVINIL ALCOHOL (PVA)APPLİED TO AGRİCULTURAL SOİLS ON EROSİONABSTRACTThe aim of this research was to determine the effects of polyvinil alcohol (PVA)with varying dose applications to agricultural soils on erosion.In this research which was carried out under laboratory conditions, soils weresampled at plough deepness from slopes of four different locations in Bursa city andvicinity, and then sieved with 8mm sieves. Soil samples were placed on 30x45x15 cmplots and four different doses of PVA (0, 250, 500 and 750 mg/L concentrations)applied to plots having a 9 % slope, and then the plots received simulated rainfall at anintensity of 61.4 mm/h in one-hour time periodAccording to the results of this research, runoff and soil loss rates were decreasedas PVA doses increased. However, as PVA doses increased drainaged water ratesincreased. PVA application dose of 500 mg/L was found to be the most efficient oneamong the other doses.