Tarım topraklarında farklı derinliklerde eğim yönüne dik sürüm karıklarının laboratuvar koşullarında yüzey akış ve toprak kayıtlarına etkisi
Effects of contouring with different furrow depths on runoff and soil losses for agricultural soils under laboratory conditions
- Tez No: 198648
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEYNEL TÜMSAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Karık derinliği, toprak kaybı, yüzey akış, Furrow depths, soil loss, runoff, contour tillage
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
iTARIM TOPRAKLARINDA FARKLI DERİNLİKLERDEEĞİM YÖNÜNE DİK SÜRÜM KARIKLARININ LABORATUVARKOŞULLARINDA YÜZEY AKIŞ VE TOPRAK KAYIPLARINA ETKİSİÖZETBu araştırmanın amacı, tarım topraklarında eğime dik yönde oluşturulan farklıderinliklerdeki sürüm karıklarının yüzey akış ve toprak kaybına olan etkisinibelirlemektir.Laboratuvar koşullarında yürütülen bu çalışmada Bursa ili ve civarındaki eğimlitarım topraklarından 6 farklı yerden pulluk derinliğinden alınan ve 8 mm' lik elektengeçirilmiş toprak örnekleri kullanılmıştır. Boyutları 50x100x15 cm ve eğimi %9 olanparsellere konulan toprak örneklerinde 0, 3, 6 ve 9 cm derinlikte olmak üzere 4 farklısürüm karığı oluşturulmuş ve topraklar üzerine yapay yağmurlayıcı yardımıyla ortalama60-65 mm/saat şiddetinde bir saat süre ile yapay yağış yağdırılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre topraklarda farklı derinliklerde eğime dik yöndeoluşturulan sürüm karıklarında karık derinliğinin artmasıyla meydana gelen yüzey akışve toprak kaybının azaldığının ve genel olarak en etkili uygulamanın 9 cm karıkderinliği olduğu bulunmuştur. Ayrıca toprak özellikleri ile farklı karık derinliklerindemeydana gelen yüzey akış ve toprak kaybı arasındaki ilişkide, önemli topraközelliklerinin bünye, agregasyon yüzdesi, agregat stabilitesi ve organik madde olduğusaptanmıştır.
Özet (Çeviri)
iiEFFECTS OF CONTOURING WİTH DIFFERENT FURROW DEPTHS ONRUNOFF AND SOIL LOSSES FOR AGRICULTURAL SOILS UNDERLABORATORY CONDITIONSABSTRACTThis research was aimed to determine the effects of different contour tillagefurrow depths on runoff and soil loss of for agricultural soils.Soils were sampled at plough depth from slopes of six different locationssurrounding of Bursa region and sieved with 8mm sieve, and then experiment wasconducted under laboratory conditions. Soil samples were placed in 50x100x15 cmplots having a 9% slope, and then each plot had one of the four different 0, 3, 6 and 9cm furrow depths and watered with rainfall intensity of 60-65 mm/h for a one-hourduration.According to the results of this research, runoff and soil loss rates were decreasedas counter tillage furrow deepness increased, and the nine cm deep furrow was found tobe the best among the counter tillage furrows. In addition, the relationships betweensoil properties and runoff and soil losses occurred at different furrow depths werefound, most important soil properties were determined to be soil structure, percentaggregation, aggregate stability and soil organic matter