Optimization of conditions to produce manganese and iron carbides from Denizli-Tavas manganese ore by solid state reduction
Denizli-Tavas manganez cevherinden katı hal indirgeme yöntemi ile manganez ve demir karbür üretimi işleminin optimizasyonu
- Tez No: 198686
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Katı hal indirgeme, mangan karbür, demir karbür, Solid state reduction, manganese carbide, iron carbide
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Denizli-Tavas manganez cevherindenkarbotermik indirgeme ile ferromanganez veya çelik üretiminde kullanılabilecekyüksek miktarda manganez ve demir karbür içeren bir şarj malzemesi üretiminde enuygun koşulların belirlenmesi ve bu amaca yönelik olarak sıcaklık, zaman, karbonilavesi ve eklenen CaO miktarının bu indirgeme üzerindeki etkilerininaraştırılmasıdır.Cevher kalsine edilmiş ve ardından aktif karbon ve CaO ile karıştırılmıştır.Deneyler MoSi2 ısıtma elemanlarıyla 1700 ºC sıcaklığa kadar ısıtılabilen yatay birtüp fırınında gerçekleştirilmiştir. Her deney için ağırlık kaybı bulunmuş ve yüzdeindirgenmeye çevrilmiştir. X-Ray, SEM-EDS ve kimyasal analiz yöntemleri karbürfazlarının elde edilip edilmediğini anlamak ve ürünün kompozisyonunu hesaplamakamacıyla uygulanmıştır.Deneysel sonuçlara göre Denizli-Tavas manganez cevherinin indirgenmesiiçin en uygun koşullar; 1250 ºC, 4 saat, stokiyometrik miktarda aktif karbon ve %5CaO ilavesi şeklinde belirlenmiştir. En uygun koşullarda, kalsine edilmiş cevherde%83,85 indirgenme elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Main purpose of this study was to find the optimum conditions to produce acharge material for ferromanganese production or steelmaking with high content ofiron and manganese carbides from Denizli-Tavas manganese ore by carbothermicreduction and investigate the effects of temperature, time, amount of active carbonaddition and CaO addition on this reduction.The ore was calcined and then mixed with active carbon and CaO.Experiments were performed in a horizontal tube furnace that can be heated up to1700 ºC with MoSi2 heating elements. After each experiment weight loss data wereobtained and converted to percentage reduction. X-Ray, SEM-EDS and chemicalanalyses were done in order to determine whether or not carbide phases have beenobtained, and calculate the composition of the product.Considering the experimental results, the optimum conditions found forreduction of Denizli-Tavas manganese ore were 1250 ºC, 4 hours, 100% ofstoichiometric amount of active carbon and 5% CaO addition. Under the optimumconditions 83.85% reduction of calcined ore was obtained.