Magnetoresistance effect CuAgCo allo films
CuAgCo alaşım filmlerinde magnetoresistans etkisi
- Tez No: 198698
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK BAKKALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Giant magnetorezistans, Elektrodepolama, CuAgCo AlaşımFilmleriix, Giant magnetoresistance, Electrodeposition, CuAgCo Thin Filmsvii
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Mangnetik CuAgCo sistemlerini büyütmek için, çalışmalarımızdaelektrodepolama yöntemi kullanıldı. Depolama, Al malzemesi üzerine bilgisayarkontrollü potentiostat /galvanostat kullanarak yapıldı. Üç çeşit CuAgCo filmi, i)Comiktarı ii) pH değeri iii) depolama akımı değiştirilerek büyütüldü. Yapılan bileşimanalizleri, bütün filmlerimizin esas olarak Cu ve Co elementlerinden oluştuğunugösterdi. Çalışmalarımızda, her bir sistemdeki gümüş bileşen miktarının en fazla %1olduğu gözlendi. Co ve Cu bileşen miktarları değiştirildiğinde bile, hiçbir filmde Agbileşen miktarının yükselmediği ve bütün filmlerde %1 civarında kaldığı tespitedildi. SEM analizleri, CuAgCo filmlerinin granular yapıda olduğunu göstermiştir.Filmlerimizdeki MR değerlerinin büyüklüğü, Co miktarının 25g/l ile 50g/lolanlarında, % 0.3 ve % 1 olarak tespit edildi; pH değişiminin 5.2 ve 6 olduğufimlerde, %0.5 ve %0.9; ve akım değerlerinin 2.5 ve 4.5mA/cm2 olduğu filmlerde %0.3 ve % 0.8 olarak değiştiği gözlendi. Boylamasına ve enlemesine olan MRölçümlerinde genellikle izotropik bir magnetorezistans (MR) davranış gözlendi.İzotropik davranış; esas olarak çok büyük magnetorezistans (GMR) oluşumunu işaretetsede, bazı filmlerde anizotropik magnetoresistance (AMR) bileşeni de gözlendi.AMR oluşumu, belirli hazırlanma şartlarında Co parçacıklarının birleşmesiyleaçıklanabilir; yani banyodaki Co miktarının, pH değerinin, depolama akımyoğunluğunun belli bir eşik limiti üzerinde, magnetik parçacıklarının birbirleriylebağlanması gerçekleşebilir. Filmde; %32 Co miktarının üzerinde ve 5.6 pH değerininviiiüzerinde MR etkisinde bir düşme olduğunu ve anizotropik MR etkisinin oluştuğunugözledik. Co ve pH'ın bu değerlerinin altında, CuAgCo filmleri, artan Co miktarı vepH değeriyle yükselen izotropik MR etki göstermesine rağmen; akım değiştirilenfilmlerde , düzensiz bir MR etki değişimi gözlenmiştir.% 32 den fazla Co miktarı ve pH=5.6 dan yukarı olan değerlerde, Coparçacıklarının birbirine bağlanarak ferromagnetik parçacıklarının oluşumuna vedolayısıyla AMR oluşumuna yol açmasına rağmen, Co bileşeninin %32 olandeğerinin altında ve 5.6 pH değerinin altında filmlerimizde MR eğrilerinden Coparçacıklarının süperparamagnetik parçacıklar oluşturduğu belirlendi.% 32 den az olan Co bileşimine sahip veya pH değeri 5.6'dan az olanparamagnetik filmlerimizin MR analizleri, küçük magnetik Co parçacıklarınınsüperparamagnetik davranış gösterdiği temelinde yapıldı. Bu analizlerden, Coparçacığının ortalama büyüküğünün 9A0 ve 10A0 arasında olduğu tespit edildi. Cogranüllerinin yüzey-hacim oranı ve 10kOe'teki en büyük MR arasında herhangi birorantılı bağlantı tespit edilmedi, fakat Co ve pH değişimli CuAgCo filmlerinde artanCo konsantrasyonu ile 10kOe'teki MR değerinde lineer bir yükseliş görüldü.
Özet (Çeviri)
The electrodeposition technique was employed to grow magnetic CuAgCosystems. The deposition was performed on Al substrate using a computer controlledpotensiostat/galvanostat. Three types of CuAgCo films were grown by varying i) Cocontent in bath, ii) the bath pH and iii) the deposition current density. Compositionalanalyses indicate that all our films are mainly composed of Cu and Co elements. Theamount of silver component in each system was at most 1%. The amount of Agcomponent in any film did not increase even when Co and Cu contents in bath werevaried, and the magnitude of Ag component persisted around 1% in all the filmsgrown in this study. SEM studies show that the CuAgCo films have granular nature.The magnitude of the MR value in our films varied between 0.3% and 1% forthe films of the Co variation from 25g/l to 50g/l, between 0.5% and 0.9% for thefilms of the pH variation of 5.2 to 6 and between 0.3% and 0.8% for the films of thecurrent variation between 2.5 and 4.5 mA/cm2. In the longitudinal and transverse MRmeasurements generally an isotropic behavior was detected. Although the isotropicbehavior mainly indicates the GMR presence, a small anisotropic magnetoresistance(AMR) component was also detected in some of the films. The presence of AMRmay be attributed to the coalescence of Co grains under the certain preparationconditions: Above certain threshold limits of the amount of Co component in bath,the pH value and the deposition current density, the connection of the magneticgrains may be formed. Above the 32% Co content in the film and above the bath pHvalue of 5.6, a decrease in MR effect and the presence of anisotropic MR effect werevidetected while below these values of the Co content and pH, the CuAgCo films showisotropic and increasing MR effect with increasing Co content and pH. An irregularvariation of the MR effect was seen in the current variation films. From the MRcurves it may therefore be deduced that below the 32% Co content and below the pHvalue of 5.6, the magnetic Co entities in our films form superparamagnetic grainswhereas the Co grains may be connected to each other to form ferromagneticallycoupled grains in these films with the Co content higher than 32% and in the filmswith the pH value higher than 5.6 which results in the creation of AMR.In the analysis of our superparamagnetic CuAgCo films which have Co contentless than 32% or were prepared with a pH value less than 5.6, the assumption of thesuperparamagnetic behavior of small magnetic Co grains was employed. From thisanalysis, the average magnitude of Co grain was obtained to be between 9 Ã and10Ã . Any correlation between the surface to volume ratio of Co grains and thehighest MR at 10kOe was not detected but a linear increase in the MR value at10kOe with the increasing Co grain concentration was found in the CuAgCo films ofCo and pH variations.