Algebraic solution of the hamiltonians of the two level quantum optical systems
İki seviyeli kuantum optiksel sistemlerin hamilton işlemcilerinin cebirsel çözümü
- Tez No: 198697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Exactly solvable systems, Lie algebraic methods, Quantumoptical systems1
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu tezde su(1; 1) ve su(2) Lie cebirlerine bağlı olarak iki seviyeli kuantum optik problemlerinin çözümü için bir metod geliştirilmiştir. Bu metod buna benzer birçok problemin çözümüne genel bir bakı açısı sağlar. Çalışmamızda Jaynes-Cummings Hamiltonyanı çözümüne ve diğer kuantum optik Hamiltonyanlara odaklanır . Kuantum optik problemlerin çözümünün homojen adi bir diferansiyel denkleme indirgendiği gösterilmiştir. Sistematik yaklaşımı literatürdeki mevcut birçok sonucu yeniden üretir ve bazı yeniliklerede öncülük eder. Birçok kuantum optik sistemler su(1; 1) ve su(2) cebirlerine dayalı gizli grup simetrisine sahiptir ve yarı m-çözülebilir problemler doğrultusunda incelenebilir.Ayrı kuantum optik Hamiltonyanları yapıca sonlu grup değişmezliği kullanılarak incelenmiştir. Metodumuzun çeşitli kuantum problemlerine genellemesigösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis an algebraic method is developed for solution of two-levelquantum optical problems based on su(2) and su(1; 1) Lie algebras. The methodprovides a general framework within which many related problems can similarlybe solved. We concentrate our attention to the solution of the Jaynes-CummingsHamiltonian, as well as other quantum optical Hamiltonians. It is shown thatthe solution of quantum optical problems can be reduced to a homogenousordinary di¤erential equation. Our systematic approach reproduces a numberof earlier results and also leads to some novelties. Most of the quantum opticalHamiltonians possess hidden group structure based on su(2) or su(1; 1) algebraand they can be treated in the framework of the quasi-exactly solvable problems.Furthermore construction of the quantum optical Hamiltonians using â¦nite-group invariance is discussed. Generalization of the method to the variousquantum physics problems is indicated.